Olaszország kezd besokallni, hogy minden kimentett bevándorlót hozzájuk szállítanak

Olaszország kezd besokallni, hogy minden kimentett bevándorlót hozzájuk szállítanak

Matteo Salvini nem adja fel, határozottan fellép a szabályokat áthágó civil szervezetekkel szemben.

Menekülttábornak nézik egész Olaszországot a Líbia partjainál bevándorlókat kimentő, civil szervezetek égisze alatt tevékenykedő hajók. Matteo Salvini olasz belügyminiszter hiába figyelmeztette őket ismételten, hogy nem köthetnek ki, a bevándorlók mentésére specializálódott szervezetek szembeszállnak az olasz kormánnyal és hatóságokkal.

Az olasz parti őrség 13 személyt vett át a Mediterranea Saving Humans nevű olasz civil hajóról, miközben a Sea-Eye német nem kormányzati szervezet (NGO) hajója is Olaszország felé tart, fedélzetén a Líbia partjainál felvett bevándorlókkal. Matteo Salvini ismételten nemet mondott az NGO-hajók olaszországi kikötésére – írja az MTI.

Az olasz parti őrség egyik hajója nőket és gyermekeket vett át a Mediterranea Saving Humans hajójáról. Így a civilszervezet Alex nevű motoros vitorlásán 41 bevándorló maradt. A Mediterranea Saving Humans által üzemeltetett Alex nevű hajó péntek hajnalban Lampedusától 12 mérföldre állt meg, a nemzetközi és az olasz felségvizek határán.

A civil szervezet 54 személyt vett fedélzetére a Líbiához tartozó kutatási és mentési tengeri övezetben, még mielőtt a líbiai parti őrség a helyszínre ért volna. Vagyis mielőtt a líbiai hatóságok megkezdték volna a mentést, a civil szervezet felvette a bevándorlókat, hogy egyenesen Olaszországba szállítsa őket.

A csoportban 11 nő, köztük négy terhes asszony, valamint 4 kiskorú is volt. Korábban Málta jelezte, hogy hajlandó engedélyezni az Alex kikötését La Vallettában, és befogadja a bevándorlókat, ha Olaszország ugyanennyi, korábban érkezett bevándorlót átvesz a szigetországtól.

Matteo Salvini olasz belügyminiszter péntekre virradó éjszaka az olasz védelmi és közlekedési miniszterrel közösen elrendelte a civil hajó kitiltását olasz felségvizekről. Salvini közösségi oldalon tett bejegyzése szerint a Mediterranea Saving Humans nemet mondott a Máltán való kikötésre, és inkább a dél-olaszországi Lampedusa szigete felé vette útját. Az olasz belügyminiszter, miniszterelnök-helyettes hihetetlennek nevezte, hogy az NGO elutasította a kikötést a biztonságos Máltán.

„Ha nem mennek Máltára, ez egy újabb engedetlenség, erőszak és kalózkodás bizonyítéka: én nem adom fel!”

 - írta Matteo Salvini.

Májusban a Mediterranea Saving Humans 40 embert vitt Lampedusára, akkor az olasz hatóságok lefoglalták a szervezet Mare Jonio nevű hajóját.

Az idén alakult olasz civil szervezet szóvivője, Luca Casarini úgy reagált: nem gondolják magukat kalózoknak, mivel „ez nem egy film, az emberek életével folyik a játék, Salvini lelkiismeretét több ezer halott terheli”. Az Alexet egy spanyol civil szervezet, az Open Arms egyik hajója kíséri.

Ezzel egy időben a német Sea-Eye szervezet Alan Kurdi nevű hajója 65 fős csoportot vett a fedélzetére líbiai vizeken, és szintén elindult Málta vagy Olaszország irányába. Matteo Salvini pénteken levelet írt német belügyminiszter kollegájának Hors Seehofernek a berlini kormány fellépését szorgalmazva a német szervezet szállította személyek befogadására.

Luigi Di Maio a vezető olasz kormánypárt, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) elnöke kijelentette, hogy miközben a

„líbiai parti őrség mentést folytat, a civil szervezetek szembeszállnak az olasz kormánnyal”.

Luigi Di Maio úgy vélte, hogy a civil szervezetek

„show-műsort visznek színre politikai számításból”.

Nemrégiben a német Sea-Watch alapítvány - Líbia partjaihoz közel kimentett bevándorlókat szállító - hajója került összetűzésbe az olasz hatóságokkal. A holland felségjelzésű Sea-Watch 3 kapitánya, a tiltás ellenére, tudatosan szorította félre az olasz pénzügyőrség egyik katonai hajóját a lampedusai kikötőben, hogy betörjön oda. A 31 éves német kapitányt, Carola Racketet őrizetbe vették, de később elengedték, Matteo Salvini a kitiltását ígérte meg.