Az Orvosok Határok Nélkül felfüggeszti tevékenységét a Földközi-tengeren

"Fenyegetve" érzik magukat - szerintük az olasz kormány kriminalizálja a tevékenységüket.

 

Az Orvosok Határok Nélkül (MSF) segélyszervezet szombaton bejelentette, hogy felfüggeszti a bevándorlók mentését szolgáló misszióját a Földközi-tengeren.
    
Loris de Filippi, az MSF olaszországi vezetője a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva azzal indokolta a döntést, hogy a segélyszervezet "fenyegetve érzi magát" a líbiai parti őrségtől, és az olasz kormány politikája is megnehezíti munkájukat.
    
"Azért függesztjük fel tevékenységünket, mert az a benyomásunk, hogy komolyan kell venni a líbiai parti őrség fenyegető magatartását (...), és nem tehetjük ki semmilyen veszélynek munkatársainkat" - magyarázta Filippi.
    
A líbiai hatóságok azzal vádolják a Földközi-tengeren tevékenykedő nem kormányzati szervezeteket (NGO), hogy együttműködnek az embercsempészekkel, és bejelentették, hogy kitiltják hajóikat az észak-afrikai ország partjai mentén létesített, 97 tengeri mérföld szélességű "kereső- és mentősávból".
    
Az Orvosok Határok Nélkül elutasította, hogy aláírja az olasz kormány által kidolgozott magatartási kódexet, amelyet több más segélyszervezet elfogadott. Filippi szerint Róma a Földközi-tengeren mentést végző NGO-kat kriminalizálni akarja. 
    
A magatartási kódex értelmében a segélyszervezetek hajói nem léphetnek be Líbia felségvizeire, semmilyen módon, még fényjelekkel sem jelezhetnek a tengeren haladó hajóknak, és folyamatosan nyomon követhetőnek kell lenniük. Az olasz kormány azért dolgozta ki a kódexet, mert úgy véli, hogy a segélyszervezetek akarva-akaratlanul az embercsempészek tevékenységét segítik.