Elhalasztott tárgyalások: "Nem tudja az ember, pontosan mire számíthat"

Elhalasztott tárgyalások: "Nem tudja az ember, pontosan mire számíthat"

Ahogy arról március elején beszámoltunk, a március 8-án életbe léptetett szigorító intézkedéseket megelőző napokban hivatalosan még nem lehetett tudni, ítélkezési szünet lesz-e, vagy a megszokott rend várható a bíróságokon a május végéig tartó időszakban.

Az Alfahírhez eljutott értesülések szerint jelenleg a bírósági tárgyalásokat ide-oda tologatják, hiszen a legutóbbi járványügyi intézkedések miatt csak március 7-ig voltak azok elhalasztva. 

Ezzel a helyzettel kapcsolatban nyilatkozott nekünk dr. Kummer Ákos ügyvéd, aki felhívta a figyelmet, hogy a március 8-án hatályba lépett, 112/2021. számú kormányrendelet értelmében a szigorított védekezés időszaka 2021. április 5-ig tart. Ami azt jelenti, hogy ez idő alatt nincsenek tárgyalások személyes jelenléttel, csak az egészen kivételes eseteket leszámítva. 

Hozzátette, hogy ehhez képest most, március 31-én nincs naprakész információjuk, pedig húsvétig mindössze egy munkanap van hátra.

Azonban a veszélyhelyzettel kapcsolatos jogszabály azóta nem változott, s ennek ellenére gyakorlatilag bíró ismerősei sem tudják, hogyan fognak jövő héten tárgyalásokat folytatni. Nem pusztán a jogszabály módosítása nem történt meg, de ezzel kapcsolatos kommunikáció sincs: sem ügyvédi kamarai szinten, sem a bíróságok részéről, jelesül a magyar bíróságok hivatalos oldalán. Mint mondta, így "nem tudja az ember, pontosan mire számíthat". 

Kummer Ákos arról is nyilatkozott, hogy

ügyvédként neki három tárgyalása is ki volt tűzve április 6-ára: azokból kettőt már elhalasztottak, de egyet még mindig nem. 

Mindemellett elmondta azt is, hogy folyamatosan próbál informálódni, például ügyvéd kollégáitól, de nem csupán ő, hanem valamennyi szakmabeli érintett is hasonló bizonytalanságot érez. 

Kifejtette, hogy eddig, ebben az időszakban mindössze egyetlen esetben, a Székesfehérvári Törvényszéken került sor arra, hogy online, Skype-on tartsanak meg bírósági tárgyalást. Az ő elhalasztott ügyei esetében viszont meg sem kísérelték, hogy megtartsák a tárgyalásokat. Holott szerinte az említett módszer is abszolút jól működött. 

Kummer végül kiemelte, hogy nagy a bizonytalanság az ítélkezési gyakorlat körül, így egyelőre senki nem tudja, mi a helyzet és mit várhatnak.