A BKK-igazgató azért imádkozik, hogy az ország vezetői saját érdekeik helyett a közjót szolgálják

"Az igazi kihívás az, hogy a rendszer mutat-e nyitottságot az önkorrekcióra és öntisztulásra."

Dabóczi a keresztény-konzervatív 777.hu-nak adott interjújában arról beszél, hogyan élte meg régen és hogyan éli meg ma a hitét. Mint mondja

"ha egyszer megérint Isten, onnantól az élet minden dimenzióját áthatja."

Viccesen hozzáteszi, hogy

"ez persze nem azt jelenti, hogy ülök a székemben és egyszer csak jön a sugalmazás, hogy a hármas metró pótlását hogyan kéne megoldani, nem ilyen direkt dolgokra kell gondolni."

A BKK-igazgató szerint az új világ "mindennapos megnyilvánulásait és kísérőjelenségeit" egy keresztény értelmiségi nehezen emészti meg. A jelenlegi hatalom olyan helyzetbe hozza ezeket az embereket, hogy

"vagy démonizálja az egészet, és azokat az értékeket, eredményeket is megtagadja, amelyek objektíven nézve is pozitívak, vagy letagadja a valóságot, hogy ne kelljen szembesülni a problémákkal, például a korrupcióval."

Dabóczi megfogalmazza azt, ami manapság az egész keresztény-konzervatív közösség legnagyobb problémája, méghozzá, hogy az az értékrendszer ami mögé ők egykoron beálltak megváltozott, de az abból megmaradó helyes elemek miatt sokan még mindig támogatják, annak ellenére, hogy már elhatalmasodtak azok az eszmék, amik nem volnának támogathatók.

"Egyrészről ki kell állni a hatalom által – hitem szerint helyesen – megfogalmazott értékek mellett, mint az életközpontúság, a családbarátiság, a hazafiság, mert ezeknek közösségépítő, megtartó erejük van. Másrészről viszont rá kell szorítani a mindenkori kormányzatot, hogy a hatalmát valóban a közjó érdekében használja és ne egy szűk csoport gazdasági érdekei mentén."

A férfi szerint az igazi kihívás az, hogy a rendszer mutat-e nyitottságot az önkorrekcióra és öntisztulásra. Azért tartja magát is rendszerhibának, mert ezt a fajta kritikus értelmiségi gondolkodásmódot nem látja rendszerszinten a vezetői kiválasztási szempontok között.

Dabóczi mesél arról is, hogy munkába és iskolába menet közösen imádkoznak a gyermekeivel, hogy a város és az ország vezetői a közjót szolgálják és ne a saját érdekeiket.

"Ezzel az állandó fohásszal állítom, hogy a gyerekek többet tesznek a közjó és a magyar politikai élet tisztaságáért, mintha plakátokkal kampányolnának. Gondoljunk csak bele, hogy milyen lenne áprilisig a közhangulat, ha sokan csatlakoznának ehhez az imához…"