Nem drágul a fővárosi tömegközlekedés, csak a bliccelők és a turisták járhatnak rosszabbul

Nem drágul a fővárosi tömegközlekedés, csak a bliccelők és a turisták járhatnak rosszabbul

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a fővároson túlmutató gazdasági nehézségek, a rekordmagas infláció és a folyamatosan csökkenő kormányzati támogatások ellenére sem növeli a fővárosiak többsége által használt jegyek és bérletek árát – közölte szerdán a közlekedési vállalat.

A BKK jegy- és bérletárai közel 10 éve nem emelkedtek, miközben a közösségi közlekedés költségei folyamatosan nőttek.

A BKK annak érdekében, hogy legalább kis mértékben enyhítse a forráshiányt, szeptembertől módosítja a jellemzően turisták által használt napijegyek árát és növeli a pótdíjak összegét. A társaság egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazását követően, a pótdíjazása napjától érvényes havi bérletet vásárol, annak elengedik a helyszíni pótdíjtartozása felét.

A társaság szeptember 1-től kizárólag a napijegyek díján változtat, amelyeket jellemzően a turisták használnak:

  • a 24 órás jegy 1650 Ft-ról 2500 Ft-ra,
  • a 72 órás jegy 4150 Ft-ról 5500 Ft-ra,
  • a Budapest-hetijegy 4950 Ft-ról 6500 Ft-ra nő.

Közleményükben azt írták, az árváltozásban érintett termékek 2022 első félévében a BKK által értékesített jegyek, bérletek 5 százalékát tették ki, és ugyanebben az időszakban a társaság teljes menetdíjbevételének 6 százalékát – 1,2 milliárd forintot – adták.

Azaz a Budapesten közlekedők által jellemzően vásárolt jegyek, bérletek 95 százalékának az ára továbbra sem emelkedik.

2022. szeptember 1-től a bliccelésért járó büntetés mértéke is változik: a helyszíni pótdíj a jelenlegi 8 ezer Ft-ról 12 ezer Ft-ra nő, a 30 napon belül befizetett pótdíj 16 ezer Ft-ról, 25 ezer Ft-ra emelkedik, a 30 napon túl befizetett pótdíjra pedig 32 ezer Ft helyett 50 ezer Ft-ot kell fizetni. Ezenfelül emelkednek a kezelési költségek is.

Ugyanakkor a BKK amellett, hogy emeli a díjakat, egy kedvezményrendszert is bevezet: aki a pótdíjazása napján attól a naptól érvényes havi bérletet vásárol és azt a pótdíjazástól számított két munkanapon belül bemutatja, annak a társaság elengedi a helyszíni pótdíjtartozása felét.

Akinek van bérlete, de ellenőrzéskor nincs nála, annak a BKK továbbra is lehetőséget biztosít az utólagos bérletbemutatásra. Ebben az esetben az első két alkalommal csak 1000 Ft, a harmadik alkalomtól 2000 Ft eljárási díjat kell megfizetni.