BKV-bérlettel ingyen parkolhatnának az autósok

A Jobbik szerint a fizetős parkolás folyamatos kiterjesztése helyett P+R parkolók intenzív építésébe kellene kezdenie a fővárosnak, amiket BKV-bérlettel ingyen lehetne használni.

Tokody Marcell, a nemzeti párt budapesti képviselője a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülését megelőző sajtótájékoztatóján az ott élők szempontjából károsnak nevezte a fizetős parkolás tervezett kiterjesztését a IX. kerületi József Attila-lakótelepre.

Hangsúlyozta, a városvezetés korábban a XIII. és a VIII. kerületben is hasonló intézkedést hozott, ahelyett, hogy új P+R parkolók építésével segítette volna az agglomerációból érkezők közlekedését.

Tokody Marcell szerint ennek elmaradását anyagi indokokkal sem magyarázhatja a városvezetés, hiszen a főváros a közelmúltban csaknem akkora forrást teremtett elő hirtelen a migrációval összefüggésben, amennyiből egy ezer férőhelyes P+R parkolót lehetett volna építeni. Ez a gyakorlatban havi 77 millió forintot, azaz éves szinten több mint 900 millió forintot jelentett.

BKV-bérlettel ingyenes parkolás

Mint a képviselő elmondta, terveik szerint többszintes létesítményt jelentő P+R parkolókat hoznának létre, ezeket pedig ingyenessé tennék azok számára, akik érvényes BKV-bérlettel rendelkeznek. Tokody Marcell úgy fogalmazott, ezzel „pozitív ösztönzést” kapnának az autósok a tömegközlekedés használatára, ahelyett, hogy még több szankciót alkalmaznának ellenük.

A bérletek értékesítéséből származó bevételt a közösségi közlekedés fejlesztésére lehetne fordítani, hogy az valóban vonzó alternatíva legyen az autó helyett – tette hozzá, majd közölte: a folyamatos fizető parkoló övezet bővítés csak egy rossz tüneti kezelés, sok mellékhatással, a problémák gyökerének megszüntetése helyett. A valódi megoldás az intenzív P+R parkoló építés mielőbbi megkezdése lenne.

Később a kérdést ügyrendben levették a napirendről.