Az Eucharisztikus Kongresszus miatt számos BME-s hallgató nem fogja tudni elkezdeni az őszi félévet

Az Eucharisztikus Kongresszus miatt számos BME-s hallgató nem fogja tudni elkezdeni az őszi félévet

Teljeskörű jelenléti oktatással veszi kezdetét a 2021/2022-es tanév őszi féléve – jelentette be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a honlapján közzétett tájékoztatójában.

Azonban az igazán érdekes az, hogy ebben a tájékoztatóban azt is közölte az egyetem, hogy kollégiumi szálláshelyek biztosításával vesz részt az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus lebonyolításában, az egyetemi kollégiumokban zarándokok és szervezők lesznek elszállásolva. A BME körülbelül 2000 fő elszállásolását vállalta, amely a Kármán Tódor és a Schönherz kollégiumok kivételével az összes többi kollégiumot érinteni fogja, az említett kettő kollégiumban az elsőéves hallgatókat fogják elsődlegesen elszállásolni.

Ez azonban azt jelenti, hogy a kollégiumi férőhelyek egy jelentős részét nem lehet majd használni.

Így azok közül a hallgatók közül, akik a szokásos pályázati rendben már elnyertek kollégiumi férőhelyet, jó néhányan legkorábban szeptember 12. után kezdhetik el a beköltözést, amely valószínűleg szeptember 19-ig is elhúzódik. Ennek következtében körülbelül kétezer embernek nem tud az egyetem garantálni férőhelyet a tanév első két hetében, mindezt azután, hogy az egyetem vezetősége korábban kijelentette, hogy jelenléti oktatás csak kollégiumi férőhelyek biztosításával lesz lehetséges.

Most azt írja ezzel kapcsolatban az egyetem vezetése, hogy a kollégiumokba beköltözni nem tudó felsőbbéves hallgatók számára az oktatást kari hatáskörben úgy kell megszervezni, hogy a jelenléti formában tanuló hallgatókkal azonos vagy közel azonos értékű oktatási szolgáltatásban részesüljenek.

Ez alatt többek között azt értik, hogy a személyes jelenlétet igénylő foglalkozásokat csak októbertől kezdődően tudják számukra biztosítani.