Mely pártok számára „nyithat ablakot” Botka lemondása?

Ha ezt a Fidesz tervezte meg, akkor csúnyán visszaüthet rá.

A szakértő szerint, miután Botka választási-szövetségi stratégiája többször is zátonyra futott, az MSZP támogatottsága pedig 25 éves mélypontra zuhant, meg voltak számlálva a napjai miniszterelnök-jelöltként.

„A végjáték az újabb, baloldali együttműködésre vonatkozó, egy héttel ezelőtti javaslat elutasítása volt, majd az 'MSZP kinyírásáról és az LMP megemeléséről' szóló találgatások karrierútja a médiában, mellékszálként pedig a Lattmann Tamás jelöltségéről szóló hírek”

- vélekedett portálunknak a vezető elemző. Hozzátette: az összefogás körüli osztozkodás (közös listán szereplő helyek, nyerhető egyéni körzetekben jelöltállítás) mellett egy újabb miniszterelnök-jelölti casting adhatja meg a kegyelemdöfést a baloldalnak.

Botka leköszönő szavaira kitérve Kovács János elmondta, azok felérnek egy fegyverletétellel, ugyanis a baloldal egy újabb prominens képviselője ismerte el, hogy a „demokratikus ellenzék” pártjai „beárazták” a vereséget, ezzel pedig áttételesen azt üzente:

azoknak a szavazóknak, akik kormányváltást akarnak, más kihívó után kell nézniük.

Kovács János rámutatott: ez a körülmény a közvélemény-kutatások szerint legerősebb ellenzéki párt, a Jobbik számára hozhat komoly sikereket.

Vona: most már világos, aki kormányváltást akar, csak a Jobbikra szavazhat, a többi elveszett voks

Vona Gábor nem örül Botka László lemondásának, hiszen készült a ma esti televíziós vitára a szocialisták most ex-miniszterelnök-jelöltjével. "Élőben és nyilvánosan szerettem volna bizonyítani, hogy alkalmasabb vagyok Orbán Viktor leváltására és az ország vezetésére, és hogy jobb programunk van hazánk felemelésére." - nyilatkozta a portálnak a Jobbik elnöke.

„A protesztszavazók az esélyesebbnek vélt ellenzéki jelöltre szavaznak majd”

- mondta a vezető elemző. Emlékeztetett rá, hogy felmérések szerint a Jobbik megítélése a baloldali pártok szavazóinak táborában is kedvezőbbé vált az úgynevezett néppártosodásnak, illetve a kormánypártok sorozatos támadásainak köszönhetően.

„Az MSZP szavazóinak 29 százaléka, a DK szavazóinak körülbelül az egytizede jobbikos másodpreferenciával rendelkezik”

- említette példaként Kovács János.

Botka: a kormányváltást akaróknak csak a Jobbik maradt

"Én ennek a rezsimnek a leváltására érkeztem, ezért vállaltam el a miniszterelnök-jelöltséget. Sajnos mások, jelentős ellenzéki és - számomra különösen fájdalmasan - szocialista erők nem leváltani akarják a NER-t, hanem együtt élni vele" - írja a politikus. "A Fidesz néhány ügynökének azonnali média-megjelenése mellett a héten az LMP és a DK is kimondta, hogy külön listát állít.

Arra hívta a figyelmet, hogy az MSZP „romjain” a Jobbik további erősödése, vagy az LMP pólusképző erővé válása lehetnek következményei a baloldal gyengélkedésének. Így azonban felbomlana a centrális erőtér, ami a Fidesznek semmiképp sem érdeke. A kormánypártoknak ugyanis hatalmuk bebetonozásához szükségük van két és fél milliós táborukra, valamint egy olyan baloldalra, amelyik „térfoglalásával” gátat szab a Jobbik növekedési lehetőségeinek.

„Botka megbuktatása mögött a belső ellenzéke mellett az összefogás létrejöttében, így a centrális pártrendszer fennmaradásában érdekelt Fidesz állhat”

- vélekedett Kovács János. Ugyanakkor szerinte a jelenlegi zavaros helyzetben túl sok a „ha”, vagyis a politikai kockázat, így a Jobbik, a DK, az LMP számára is „ablakok nyílnak”.

Az Iránytű Intézet vezető elemzője három pontban foglalta össze a Botka lemondásából levonható következtetéseket:

  1. Fél évvel az országgyűlési választás előtt az ellenzéki oldalon egyedül a Jobbik képes erőt, jelöltet, programot felmutatni.
  2. Nem világos, hogy Botka visszalépését követi-e egy többé-kevésbé mederben tartott szövetségkeresési és jelöltállítási stratégia, vagy teljes bohózatba fullad a baloldali összefogási kísérlet. A legvalószínűbb forgatókönyv mégis az, hogy lesz együttműködés az MSZP és a DK között, az LMP és a Momentum pedig „halászhat a zavarosban”.
  3. A kormánypártok átütő sikerre készülnek (a közvélemény-kutatások, mandátumbecslések és a média-tematizációs képesség ebbe az irányba mutatnak), azonban még visszaüthet Botka megbuktatása, amennyiben a kormányváltást akaró baloldali szavazók átszavaznak a Jobbikra.