Bozsolik Róbert: „Újra ki kell érdemelni az emberek bizalmát”

Bozsolik Róbert: „Újra ki kell érdemelni az emberek bizalmát”

„Az Orbán-kormányt csak a legszélesebb körű összefogással lehet legyőzni. Nem elég az ellenzéki pártok összefogása, többre van szükség: az emberek összefogására!” - Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje így jelentette be, hogy a Jobbik nemcsak pártpolitikusokban gondolkodik, hanem a kormányváltás érdekében civil jelölteket is támogatnak az ellenzéki előválasztáson.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik által támogatott civil jelölteket, és terveiket.

Dr. Bozsolik Róbert Bátaszék város polgármestereként döntött úgy, hogy civil jelöltként megméretteti magát az ellenzéki előválasztáson Tolna megye 1. számú választókerületében. Elhatározásában a Jobbik is támogatja, Jakab Péter szerint Bozsolik a közigazgatásban eltöltött 25 év alatt jegyzőként és városvezetőként testközelből tapasztalta meg az önkormányzati és állami rendszer hibáit és hiányosságait. A jelölt azt vallja, nem kikövetelni, hanem kiérdemelni kell az emberek bizalmát, a választási szövetségnek pedig stabil, kiszámítható és hatékony kormányszövetséggé kell alakulnia. Interjú.

 

Miért tartja fontosnak, hogy az emberek előválasztáson válasszák ki a közös ellenzéki jelöltet?

A 2022-es országgyűlési választásnak a tétje Tolna megyére és az egész országra nézve ugyanaz: döntsünk arról, hogy visszatérünk a demokratikus államműködésre, hogy a jövőben következmények nélkül és szabadon fogunk véleményt nyilvánítani, hogy a gyermekeinknek magyar földön biztosítjuk a boldogulásukat, és hogy mindazok a lehetőségek, amelyeket az Európai Unió biztosít, rövid időn belül minél szélesebb körben eredményeznek jólétet.

Nagyon sokan akarjuk, hogy ezek megvalósuljanak, és ezért kell összefognunk nekünk, demokratáknak. Szükséges, hogy minden demokrata éljen a lehetőséggel, és vegyen részt az előválasztáson, majd arra a jelöltre szavazzon, aki elő tudja segíteni a kormányváltást, amelyik egyben szemlélet- és ideológiaváltás is lesz. Arra a jelöltre szavazzon minden változást óhajtó Tolna megyei, aki 2022 tavaszán le tudja győzni a kormánypártok jelöltjét.

Civilként miért döntött úgy, hogy belevág a nagypolitikába?

Mindig is az embereket akartam szolgálni, a megszerzett tudásommal és tapasztalatommal igyekeztem az életkörülményeiket helyi szinten javítani. Azt tapasztalom, hogy a nagypolitika eltávolodott a mindennapok valóságától, és megfeledkezett azokról az emberekről, akiktől a tagjai a felhatalmazást kapták az ország vezetésére. Azért szeretnék dolgozni, hogy a parlamentben meghozott döntések valóban minden ember boldogulását szolgálják.

Nem kikövetelni, hanem újra ki kell érdemelni az emberek bizalmát.

 

Ön szerint hogyan kellene megváltoztatni a magyar parlamentarizmust? Nem tart attól, hogy támadások érik?

Itt az ideje, hogy a parlamentarizmus visszakanyarodjon az eredeti eszméjéhez, és a valódi népképviselet helyszíne legyen. Mivel két alkalommal is a Fidesz jelöltjével szemben indultam az önkormányzati választásokon, már megtapasztaltam a különféle lejárató módszereket.

 

Hogyan viselte ezeket?

Csak megerősítenek, és még elszántabbá tesznek.

 

Mit tart a legfontosabb feladatának?

Valódi képviselő szeretnék lenni, a szó legszorosabb értelmében, aki rendszeresen kapcsolatban van az itt élőkkel. Nem konzultálgatni kell az emberekkel, és nem pörköltszaftos inggallérral szónokolni a falunapon, hanem valós és értelmes párbeszéd alapján az itt élők érdekeit kell képviselni. Amennyiben bizalmat kapok, azon fogok dolgozni, hogy együtt olyan lehetőségeket teremtsünk, amelyekkel biztos megélhetést nyújtó munkahelyeket hozhatunk létre, hogy az itt élőknek ne kelljen az elvándorlás gondolatával foglalkozni, és hogy azok, akik külföldön keresik a kenyerüket, végre hazajöhessenek a családjukhoz.

Olyan jövőképet kell felmutatni, amelyikkel a fiataljainkat itthon tudjuk tartani, és nem feledkezhetünk meg az időseinkről sem, akiknek olyan ellátást kell biztosítani, amelyik garantálja, hogy a nyugdíjas éveiket méltósággal tudják megélni.

 

Hogyan mutatná be a választókerületét?

A Tolna 01. választókerület a megyeszékhely Szekszárdot, két kisvárost, Tolnát és Bátaszéket, valamint az ezek környezetében található 14 települést foglalja magába. Szorgalmas, tehetséges és tenni akaró emberek élnek itt. Sokszínű a kultúra, a hagyományápolásnak aktívan működő színterei vannak, gyönyörű természeti és épített értékek gazdagítják, és kiváló mezőgazdasági adottságok jellemzik a térségünket. Minden adott ahhoz, hogy ha végre lehetőségeket teremtünk magunknak, és összefogunk, akkor fel tudunk zárkózni az előttünk járó régiókhoz.

Nem lehet elmenni a koronavírus-járvány következményei mellett, főleg akkor, ha a kormányzati lépéseket nézzük: ezek sok esetben az önkormányzatokra hárították a terheket, miközben a vállalkozások sem bízhattak komoly támogatásokban. Önöknél hogyan alakult a járványkezelés?

Az egészségügyben dolgozók erőn felüli hozzáállásáért – akár a betegellátás, akár az oltásban való közreműködésért – nagy köszönet és elismerés jár, de ugyanúgy köszönet illeti az idősellátásban dolgozókat is. Ami itt a végeken rajtuk múlott, azt a járvány idején megtették.

Ami az egészségügyi intézmények állapotát illeti, most még jobban megmutatta magát, hogy milyen lemaradások vannak. Volt ígéret a járóbeteg szakellátás fejlesztésére, új gyermekkórházra, helikopterleszállóra, új szülészetre, de mindez ígéret maradt. Ráadásul a legfontosabb kérdésben sem történt áttörés, hogy megfelelő bérekkel és juttatásokkal valódi életpályát kínáljanak az egészségügyben dolgozóknak, sőt olyan munkajogi feltételeket szabtak, amelyekkel elüldözték őket a pályáról.

A járvány alatt válságba került kisvállalkozások tényleges segítséget nem, vagy alig kaptak. A tartalékaik felélésével próbálták átvészelni a válságot, és sokaknak ez nem sikerült. A kormányzat sarcolásából az önkormányzatok sem maradtak ki.

 

Ez miben nyilvánult meg?

Stagnált, esetenként csökkent a központi támogatás, elvonásra került a gépjárműadó-bevétel, az intézmények működtetéséhez több saját forrást kellett biztosítani a bevételeik kiesése miatt, sőt a járvány miatti védekezés költségeit sem térítette meg a kormány. Az önkormányzatok zöme csak vegetál.

 

Ön szerint egy ellenzéki választási győzelem után mi lenne a legfontosabb feladata az új kormánynak?

A választási szövetségnek stabil, kiszámítható és hatékony kormányszövetséggé kell átalakulnia, amelyik a lehető legrövidebb időn belül teljesíti mindazt, amit célul tűzött maga elé. Fontos feladat lesz egy korszak lezárása oly módon, hogy mindenki lássa, és okuljon belőle, hogy nem lehet következmények nélkül egy egész országot félrevezetni, kizsákmányolni. Az is igaz, hogy nem lehet csak ezzel foglalkozni, mert azonnal építkezni kell. Olyan döntésekre, intézkedésekre van szükség, amelyek szinte azonnal és érezhető módon javítják egy átlag magyar polgár életét.

 

Ön milyen feladatban vállalna szerepet?

Amennyiben felhatalmazást kapnék arra, hogy ebben az új országépítő munkában képviselőként részt vehetek, minden erőmmel és tudásommal a Tolna megye és a dél-dunántúli régió felzárkóztatásáért dolgoznék.