Brenner Koloman: Európa biztonsága nem lehet alku tárgya!

Brenner Koloman: Európa biztonsága nem lehet alku tárgya!

A Jobbik elnökhelyettese kiemelte, a schengeni övezet biztonsága mindenekelőtt való, főleg a jelenlegi geopolitikai helyzetben, amikor Oroszország destabilizáló tevékenysége egyre nyilvánvalóbb, emiatt az orosz és belarusz állampolgárok könnyített bejutása Európába pedig különösen érzékeny kérdés.

Az Európai Bizottság által felvetett aggályok kapcsán elfogadhatatlan, hogy a fideszes kormány csupán most, nyomás hatására válaszolt a kérdésekre, amelyek az orosz és belarusz állampolgároknak biztosított vízumkönnyítésekkel kapcsolatosak - írja Facebook posztjában a Jobbik elnökhelyettese.

Brenner szerint

noha a kormány azt állítja, hogy a Nemzeti Kártya program maradéktalanul megfelel az uniós biztonsági előírásoknak és az orosz, valamint belarusz vendégmunkások nem jelentenek kockázatot, a valóság ennél jóval bonyolultabb.

A Parlament Külügyi Bizottságának alelnöke felidézte: Pintér Sándor belügyminiszter szerint az orosz és belarusz vendégmunkások alapos átvilágításon esnek át, így nem jelentenek biztonsági kockázatot. Azonban hogyan lehetünk biztosak abban, hogy ezek az átvilágítások valóban hatékonyak? - tette fel a kérdést a jobbikos politikus.

"A schengeni övezet biztonsága mindenekelőtt való, főleg a jelenlegi geopolitikai helyzetben, amikor Oroszország destabilizáló tevékenysége egyre nyilvánvalóbb, emiatt az orosz és belarusz állampolgárok könnyített bejutása Európába pedig különösen érzékeny kérdés" - fogalmaz írásában Brenner, aki szerint

nem szabad azt sem elfelejteni, hogy ezek az intézkedések potenciálisan kiskaput nyithatnak az orosz kémek számára, akik a schengeni övezet szabadságait kihasználva így könnyen szerezhetnek információkat"

- hívta fel a figyelmet az ellenzéki párt országgyűlési képviselője.

Brenner Koloman hozzátette: Ez a döntés nem csupán Magyarország, hanem az egész Európai Unió biztonságát érinti.

A fideszes kormány döntései pedig ismételten csak azt mutatják, hogy nem az európai közösség érdekeit szolgálják, hanem orosz érdekek mentén saját politikai céljaikat követik, még ha ez az európai biztonság rovására is megy. Európa biztonsága nem lehet alku tárgya!

- zárta sorait a Jobbik politikusa.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)