Brenner: Ne töröljék ki a lengyel történelemből a magyar vonatkozású részeket!

Brenner: Ne töröljék ki a lengyel történelemből a magyar vonatkozású részeket!

A keleti diktatúra történelemhamisítása után most itt a nyugati woke történelemhamisítása - mutatott rá a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje.

Emlékezetes, hogy tavaly az orosz tankönyvek gyalázták meg 1956 emlékét, mikor a magyarság jogos szabadságharcát egykori „fasiszták” és „lázadó radikálisok” által kirobbantott felkelésnek titulálták. A keleti diktatúra történelemhamisítása után most itt a nyugati woke történelemhamisítása, ahol az újonnan kinevezett liberális lengyel oktatási miniszter törölné ki a lengyel-magyar barátságot, a két nemzet több mint ezeréves kapcsolatát a történelemtankönyvekből - hívta fel a figyelmet Facebook posztjában a Jobbik-Konzervatívok főpolgármester-jelöltje.

Brenner mint nyelvész-történész, és az interparlamentáris unió magyar-lengyel baráti tagozatának konzervatív alelnöke sajtóközleményében azt írja:

"Nagy aggodalommal és felháborodással értesültem arról a tervről, amely kivenné a lengyel történelemtankönyvekből a XIV–XV. századi magyar–lengyel kapcsolatokat, Báthory István erdélyi fejedelem, lengyel király uralkodását és teljes életművét, valamint az 1956-os forradalom magyar-lengyel vonatkozásait".

A Külügyi Bizottság alelnöke ezért csatlakozik a lengyel és magyar történészek részletes indoklásával ellátott kezdeményezéshez, mivel úgy látja:

Mind a kereszténység szerepét tekintve, mind a közös történelmünk kiemelkedő alakjainak vonatkozásában elfogadhatatlannak és a nemzeteink közötti kiemelkedően jó viszony megbontására tett kísérletnek tekintem a terveket, és felszólítom a jelenlegi lengyel kormányt, hogy ne hajtsa végre ezt a lépést

- fogalmaz közleményében Brenner Koloman.

"A lengyel-magyar nemzeti, történelmi barátság ugyanis egy olyan érték, aminek megőrzésére törekednünk kell" - zárta sorait a konzervatív párt országgyűlési képviselője.

(Címlapkép: Béli Balázs/Alfahír)