Brenner Koloman: 2022-ben a néppárti Jobbiknak egy erős pártként kell megjelennie

Brenner Koloman: 2022-ben a néppárti Jobbiknak egy erős pártként kell megjelennie

A Jobbik Elvi Nyilatkozatáról és országgyűlési alelnökké választásáról tartott nemzetközi sajtótájékoztatót Brenner Koloman. Utóbbiról szólva a Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy vélte, 

megválasztásának körülményei is azt jelzik, hogy az egypárti túlhatalmat képviselő Fideszt mennyire zavarja egy valóban polgári és konzervatív politikus a Jobbik színeiben.

Brenner Koloman közölte, egykori egyetemi vezetőként és soproni polgárként olyan értékrendben hisz, amely megvan a Jobbik Elvi Nyilatkozatában is. Mint fogalmazott, Ezen értékrend mentén képviselte hosszú ideig az európai német kisebbségek elnökeként ezt a nemzeti kisebbséget, így 

német anyanyelvűként, de hű magyarként, egy olyan értékrendet képviselek már évtizedek óta, ami nyilván zavarja az "álpolgári", "álkeresztény" Fideszt.

- mondta Brenner Koloman.

A Jobbik frakcióvezető-helyettese elmondta, hogy hamarosan az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elé kerül a "Brenner jelentés". Ez a dokumentum az akadémiai szabadságról és az egyetemi autonómiáról szól. Brenner Koloman jelezte, a Jobbikot 2003-ban olyan egyetemisták alapították, akik most is ugyanazon konzervatív értékrend mellet állnak ki, így mások mellett, az oktatás, az egyetemek és az Akadémia szabadsága mellett.

Az Elvi Nyilatkozattal kapcsolatban Brenner Koloman arra hívta fel a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy a dokumentum megkoronázása a Jobbik néppártosodási folyamatának, ami már 2013 óta tart. Felidézte, hogy a Jobbik 2003-as megalakulása idején létezett ugyan a parlamenti demokrácia, de a jólétet már akkor sem hozták létre az akkori kormányok és magas volt a korrupció. A 2020-as év Magyarországán most is ugyanez a helyzet. Tehát szerinte 

a rendszerváltás óta eltelt 30 év sem volt elég arra, hogy a korábbi politikai elit elhozza azt a jólétet és szabadságot, amelyet 1990-ben elvártunk az új demokratikus rendszertől.

Hangsúlyozta, ezért is lett kiemelve az Elvi Nyilatkozatban, hogy a Jobbik egy keresztény, konzervatív, jobbközép, de szociálisan érzékeny néppárt. Felhívta a nyilatkozat azon részére a figyelmet, hogy a Jobbik olyan európai értékek mentén határozza meg magát, és képzeli el a jövő Európáját, amit az Európa Unió alapítói, a keresztény-szociális Konrad Adenauer, Alcide de Gasperi és Robert Schuman is képviseltek.

Egy polgári, konzervatív, keresztény értéket képviselő, de modern, 21. századi párt tehát a Jobbik, amelynek fontos még a környezetvédelem, az ökopolitika és a magyar vidék felvirágoztatása.

- tette hozzá Brenner Koloman.

Az országgyűlés alelnökeként arra törekszik majd, hogy magas közjogi méltóságát egy a nemzetet egységesítő szerepfelfogásban fogja képviselni országunkat, ellentétben Kövér László házelnökkel, akinek szerinte kirekesztő szerep-felfogású hozzáállása megosztja a társadalmat.

Brenner Koloman szólt az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntéséről, amely elutasította a Jobbik keresetét az Állami Számvevőszék közel 1 milliárd forintos bírságával kapcsolatban. A Jobbik frakcióvezető-helyettese úgy fogalmazott, az ÁSZ bírság miatt sem az Európai Parlamenti választáson, sem pedig az ellenzékkel közösen jó eredményt elérő tavalyi önkormányzati választáson, a Jobbiknak, mint a parlament legnagyobb ellenzéki pártjának alig volt forrása ezeket a kampányokat támogatni.

Érthetetlennek nevezte az Európai Bíróság elutasító döntését, miután korábban a magyar sajtó kritikus része és a nemzetközi sajtó is arra hívta fel a figyelmet, hogy a hazai jogrendben egyedülálló módon egy ÁSZ bírsággal szemben nincs helye további jogorvoslatnak. Ennek ellenére bíróság, majd Alkotmánybíróság elé vitte Jobbik az ügyet, de mindkét jogi fórum erre hivatkozva utasította el a beadványt. 

Ehhez képest az Emberi Jogok Európai Bírósága egy nyolc soros indoklásban magyarázta, hogy a Jobbik szerintük nem még merítette ki az összes jogorvoslati lehetőséget hazánkban. 

Brenner Koloman ismét felidézte, hogy Orbán Viktor jó ismerősének, az UEFA jelenlegi elnökének a közvetlen munkatársa volt az a szlovén bíró aki elutasította a Jobbik keresetét Strasbourgban. Mint hangsúlyozta, 

az európai jog alapján elfogadják az ítéletet, de a nemzetközi sajtó közreműködésével mutatnak rá a döntés képtelenségére és arra, hogy mekkora károkat okozott ez a Jobbiknak.

Brenner Koloman azzal zárta a nemzetközi sajtótájékoztatót, hogy 2022-ben a parlamenti választáson a néppárti Jobbiknak egy erős pártként kell megjelennie egy olyan együttműködésben, amely a Orbán Viktor és a Fidesz túlhatalmát le tudja váltani.