Még a saját nevét sem tudta hibátlanul feltüntetni az újpesti fideszes brókerbotrányban kulcsszerepet játszó cég

Még a saját nevét sem tudta hibátlanul feltüntetni az újpesti fideszes brókerbotrányban kulcsszerepet játszó cég

Nem sokkal a vizsgálóbizottság felállása után nevet és székhelyet váltott az újpesti fideszes brókerbotrány főszereplője, az XCL Consulting Kft. Az új székhelyen, a pilisszentiváni családi ház postaládáján azonban az immár SCW Consulting Kft. nevet viselő cég neve

hibásan, SCW Conzulting Kft.-ként van feltüntetve

– írja az Újpest Média, akik itt próbálták megtalálni a bruttó 133 millió forintos fideszes brókerbotrány főszereplőjét.

Mint a portál írja, szerették volna megtudni a cég illetékesétől a véleményét az ügyről, ám az agglomerációban levő családi házban senki nem nyitott ajtót.

Az újpesti brókerbotrány az előző, a fideszes Wintermantel Zsolt-féle kerületvezetéshez kötődő ügy. Az ugyancsak fideszes alpolgármester, Molnár Szabolcs kötött szerződést az XLS Consulting Kft.-vel befektetési tanácsadásra még 2018 elején. A cég engedélyét a Magyar Nemzeti Bank 2018 szeptemberében visszavonta, ennek ellenére a fideszes vezetés ezt követően is, egészen a 2019 őszi önkormányzati választásokig pénzelte a céget.

A botrány abból keletkezett, hogy

a fideszes Wintermantelék olyan értékpapírok hozamából is fizettek jutalékot a cégnek, melyek már a szerződéskötés idején is a kerület tulajdonában voltak,

azaz az XLS Consultingnak semmi köze nem volt ahhoz a befektetéshez.

133 millió forintos kár érhette Újpestet az elmúlt években

133 millió forintos kár érhette Újpestet azok után, hogy az előző városvezetés szerződést kötött a kerület szabad pénzeszközeinek befektetésére azzal a céggel, amelynek e tevékenységre vonatkozó engedélyét a jegybank még 2018-ban visszavonta - értesült az Újpestmédia.hu. A lap szerint Újpest polgármesterének a kezdeményezésére vizsgálóbizottság alakulhat egy visszaélésgyanús ügy részletes feltárására.

Ahogy arra lapunk nemrég rámutatott, az XLS Consulting éves beszámolóiban gyakorlatilag pontosan akkora összeget szerepeltetett teljes árbevételként, amennyit Újpest Önkormányzatától kapott, azaz a cég működését a fideszes önkormányzat finanszírozta. Lapunk art is kiemelte, a kft.-nek az önkormányzat felé kibocsátott számláinak sorszáma nem folyamatos, azaz – annak ellenére, hogy az XLS Consulting bevétele megegyezik azzal, amit a kerülettől kapott – a kötelező folyamatos sorszámozás ellenére kell lenniük egyéb számláknak is.

Áfacsalás is felmerülhet az újpesti fideszes brókerbotrányban

Nemcsak Újpest, hanem az egész ország adófizetőit megkárosíthatták azok, akik Újpest korábbi fideszes alpolgármesterével, Molnár Szabolccsal szerződtek befektetési tanácsadásra. Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, az előző, fideszes vezetés 2018-2019-ben összesen 133 millió forint közpénzt fizetett ki az XLS Consulting Kft.-nek, akiknek ennek fejében a kerület szabad pénzeszközeinek hatékony befektetésére kellett tanácsokat adni.

Az ügy felderítésére létrehozott vizsgálóbizottság elnöke, Molnár Tibor az Újpest Médiának azt mondta, valóban hiányozhatnak a cégnél az önkormányzat felé kibocsátott bizonylatok, ugyanakkor azok szerinte csak pár ezer forintos összegekről szólhatnak, azt pedig,

hogy mi lett a sorsuk, az adóhatóságnak kell kiderítenie.

A bizottsági elnök megerősítette azt is, hogy gyakorlatilag a Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat tartotta el 2018-ban az „újpesti brókerbotrány” főszereplőjeként elhíresült céget.