Brutális áremelkedés jön a benzinkutakon hétfőtől

Brutális áremelkedés jön a benzinkutakon hétfőtől

Vége a kutakon tapasztalható viszonylagos nyugalomnak, az üzemanyagok jövedéki adójának emelése ugyanis durván megdobja az árakat.

Pénteken a magyarországi töltőállomások zöme anyavállalatától megkapta a 21 forintos hétfői üzemanyag-áremelésre vonatkozó utasítást – értesült a Népszava piaci forrásokból.

Hernádi Zsolt MOL-vezér tavaly november végén jelentette be, hogy januártól 41 forintos drágulás várható.

Az üzemanyagok jövedéki adójának újévtől hatályos, bruttó 41 forintos emeléséből a magyar olajvállalat saját költségére csak 20 forintot érvényesít.

A fennmaradó 21 forintot pedig január 15-ével, vagyis hétfővel építi kiskereskedelmi tarifáiba.

A közel félezer töltőállomásával piacvezető Mol lépéseit a versenytársak, ha kelletlenül is, de lekövették – írta a lap.

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy európai uniós szabály miatt januártól nálunk is jelentősen emelik a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adó mértékét, ám a Fidesz-kormány kicsit túllőtt a célon, amikor az adókat egészen 420 forintos euróáárfolyamnak megfelelő szintre emelte, pedig kevesebb is elég lett volna.

(Címlapkép: Egy dolgozó leemeli a töltőpisztolyt a tankolás előtt egy OMV töltőállomáson a II. kerületi Szilágyi Erzsébet fasoron 2017. január 25-én. MTI/Mohai Balázs)