Drágulás: Januártól 41,3 forinttal fogja emelni az állam a benzin és a dízel adóját

Drágulás: Januártól 41,3 forinttal fogja emelni az állam a benzin és a dízel adóját

Az adóemelés jelentősen drágítani fogja az üzemanyagokat, ami természetesen beépül minden termék árába tovább hajtva ezzel az inflációt. A jövedéki adó kisebb mértékű növelése is elég lett volna, mint amit Orbánék végül bevezettek.

Egy európai uniós szabály miatt januártól nálunk is jelentősen emelik a benzinre és a gázolajra kivetett jövedéki adó mértékét, ám a Fidesz-kormány kicsit túllőtt a célon, amikor az adókat egészen 420 forintos euróáárfolyamnak megfelelő szintre emelte, pedig kevesebb is elég lett volna – derül ki a Portfolio cikkéből.

Január 1-jétől a benzin esetében 152,55, a gázolajnál pedig 142,9 forint lesz az adó mértéke literenként.

Amennyiben nem növelték volna meg a jövedéki adót, azzal az Orbán-kormány EU-s kötelezettségszegési eljárást koczkáztatott volna, azonban kevesebb is elég lett volna, ha csak nem feltételezik, hogy valóban 420 forint lesz egy euró ára a közeljövőben.

A jövedéki adó megemelésével az üzemanyagárak valószínűleg jóval a környező országokban jellemző átlag fölé fognak ugrani, akár 700 forint fölé is emelkedhetnek. És bár elképzelhető, hogy még változtatnak az adóemelés mértékén, de Hernádi Zsolt MOL-vezér november végi bejelentése szerint eldöntött tény, hogy januártól 41 forintos drágulás várható.

(Címlapkép: Orbán Viktor miniszterelnök Hernádi Zsolt elnök-vezérigazgató társaságában megtekinti az új MOL Campus székházat 2022. december 8-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)