Budanov: Évtizedekre befagyhat az orosz-ukrán konfliktus

Budanov: Évtizedekre befagyhat az orosz-ukrán konfliktus

Az ukrán titkosszolgálat vezetője azzal vont párhuzamot, hogy Oroszország és Japán a mai napig nem írtak alá békeszerződést 1945 óta. Az EU eközben további 110 millió eurót ad az ukrán civil lakosságnak.

Az ukrajnai konfliktus jogi rendezése évtizedekig is elhúzódhat - jelentette ki Kirilo Budanov, az ukrán hírszerzési főigazgatóság vezetője, utalva Oroszország és Japán konfliktusára, amely országok a második világháború lezárulta, 1945 óta nem írtak alá békeszerződést Tokiónak a déli Kuril-szigetekre támasztott követelése miatt.

"Ez a területi probléma (a Kuril-szigetek tulajdonjogának problémája) több mint 70 évre nyúlik vissza. Ez a forgatókönyv itt is nagyon valószínű"

- fejtette ki az MTI szerint Budanov az NV holland hetilapban megjelent kommentárjában.

A fentebbi analógia alapján az ukrán titkosszolgálat vezetője úgy tartja, hogy az orosz-ukrán háború elhúzódhat megállapodások aláírása és jogi lezárás nélkül, de továbbra is fennmaradhat intenzív ellenségeskedés nélkül.

Az EU további 110 millió eurót nyújt az ukrán lakosság támogatására

Az Európai Bizottság időközben közölte, 110 millió eurót különített el Ukrajna humanitárius célú támogatására, mivel a tél beállta további kihívások elé állítja a háború által amúgy is sebezhető közösségeket.

A pénzügyi segélyből 100 millió euró jut az Ukrajnában maradt civil lakosság megsegítésére, 10 millió pedig a moldovai ukrán menekültek és az őket befogadó közösségek támogatására szolgál.

Ez az új finanszírozás segíteni fogja az EU humanitárius partnereit abban, hogy olyan alapvető szolgáltatásokat nyújthassanak, mint a készpénzsegély, az élelmiszer- és vízellátás, a lakhatás, az egészségügyi ellátás, továbbá a pszichoszociális támogatás és védelem - olvasható a testület sajtóközleményében.

Az orosz-ukrán háború kezdete, 2022 februárja óta az Európai Bizottság 843 millió eurót különített el humanitárius segélyprogramokra a háború által érintett civilek megsegítésére, ebből 785 millió eurót Ukrajna, 58 millió eurót pedig a szomszédos Moldovába menekültek számára.

Az EU által finanszírozott humanitárius segítségnyújtás az emberiesség, a semlegesség, a pártatlanság és a függetlenség humanitárius elveivel összhangban zajlik. A segítségnyújtás az ENSZ humanitárius ügynökségein, a nem kormányzati szervezeteken és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságán, valamint a velük együttműködő számos helyi segélyszervezeten keresztül történik - közölte az Európai Bizottság.

(Címlapkép: Egy magángazdaság füstölgő romjai egy orosz légitámadást követően a Herszon megyében fekvő Kiszelivkában 2023. november 10-én. MTI/AP/Efrem Lukackij)