Megszólalt a belügy: a rendőrség "pártbefolyástól mentesen" látja el feladatait

Sőt, még kegyet is gyakorolnak.

Minden, a rabszolgatörvény és a kormány ellen az utcára vonuló tüntető hálát adhat az égnek, de legalábbis Pintér Sándornak, hogy a rendőrség

"nem tekintette provokátornak azokat a politikusokat, közéleti szereplőket, akik a gyűléseken rendbontó magatartást tanúsítottak és nem a szabad véleménynyilvánítás jogát gyakorolták" és "az Országgyűlés épületét védő rendőrsorfalra támadtak, megpróbálták azt áttörni".

Az MTI által nyilvánosságra hozott közlemény azt is hangsúlyozza, hogy a "hatályos jogszabályok és a Belügyminisztérium ellentmondást nem tűrő elvárásai szerint Magyarország rendőrsége pártbefolyástól mentesen látja el feladatait". Ennek megfelelően a mai tüntetés biztosítására is így kerül majd sor, a rendfenntartók pedig "minden törvényes eszközzel óvják és védik a közrendet".

A Belügyminisztérium ugyanakkor kifogásolta, hogy

"a gyűlések szervezői vagy "az annak tekintett személyek" ugyanakkor rendre megsértik a gyülekezési jog gyakorlására vonatkozó jogszabályokat".

A közleményben a minisztérium azt is felrója a szervezőknek, hogy egyszer sem kérték meg a rendőröket, hogy távolítsák el soraikból a "rendbontókat", illetve ezt maguk sem tették meg, illetve

"amikor befejezetté nyilvánították a gyűléseket, közülük páran részt vettek az utcai vandalizmusban".

A kommünikében a Belügyminisztérium felszólítja a gyűlés szervezőjét és az ellenzéki pártok ma kiadott közleményét aláíró politikusokat, hogy tartsák és tartassák be a demonstráció résztvevőivel Magyarország törvényeit, a rend fenntartásában működjenek együtt a rendezvényt biztosító rendőrséggel.

(Fotó: Béli Balázs / Alfahír)

Az ellenzéki pártok és képviselők nem kérnek az erőszakból és a Fidesz provokátoraiból

A nyilatkozat szövegét változtatás nélkül közöljük: " Az ellenzéki pártok megbízható forrásból úgy értesültek, hogy a kormány érdekében provokátorok és más kétes elemek készülnek megzavarni a mai, rabszolgatörvény elleni tüntetést. Az ellenzék nem kér a Fidesz által felkért provokátorokból!