"Rád küldöm a cigányokat! Menj a zsidókhoz!" - Így akarták kidobni Hunvald György krumpliosztásáról Gulyás Mártont

"Rád küldöm a cigányokat! Menj a zsidókhoz!" - Így akarták kidobni Hunvald György krumpliosztásáról Gulyás Mártont

Gulyás Márton közéleti aktivista a VII. kerületben próbált meg bejutni Hunvald György,  egykori hírhedt MSZP-s polgármester, jelenleg független polgármesterjelölt krumpli- és hagymaosztására, ám a közösségi médiára feltöltött videó tanúsága szerint meglehetősen keresetlen szavakkal igyekeztek elzavarni a helyszínről.

"Nagyon megütöd magad, ha nem mész"

- a videóban rögtön ezzel indít a Ferencvárosi Lokálpatrióták jelöltjének egyik cigány származású aktivistája - Zinyó, polgári nevén Baranyi Gyula -, aki mindenáron távozásra akarta bírni a kíváncsiskodó Gulyást.

Az aktivista azt próbálta meg kideríteni, hogy milyen forrásból finanszírozza Hunvald György az általa meghirdetett ételosztást, ám segítői erre feltűnő ingerültséggel reagáltak.

"Semmi közöd hozzá! Menjé' a Hunvaldhoz! Mé' nem mész má' ki!?"

- eleinte még csak ilyen és ehhez hasonló válaszok érkeztek a kérdésekre, aztán a bent dohányzó Zinyó indulatosan hozzátette:

"Rád küldöm a cigányokat! Menj a zsidókhoz!"

Ezt követően az egyik nő kituszkolta Gulyást az irodából, ám később sikerült lencsevégere kapnia Baranyit, aki kaján mosollyal a következőképpen indokolta kijelentését:

"Mér', a Momentum az nem zsidó? Ők a zsidók, az SZDSZ-nek a... Onnan váltak ki az unokák, a gyerekek, nem? Ezt tudja, a média is mondja. Én nem vagyok rasszista, én is roma vagyok."

Hozzátette: ez neki csupán a magánvéleménye.

Gulyásnak ezt követően Hunvald Györggyel is sikerült beszélnie, aki legalább annyira ideges lett a kérdések hallatára, mint az őt segítő aktivisták:

(Hunvald): A kérdéseket tegye fel ott, ahol fel akarja!

(Gulyás): Most teszem fel, milyen pénzből finanszírozzák ezeket a hagymákat és krumplikat, amiket itt most elosztanak?

(Hunvald): Ezt nem önnek kell feltenni.

(Gulyás): Miért is nem nekem kell feltenni?

(Hunvald): Hát akkor tegye fel!

(Gulyás): Föltettem, kérem rá a választ.

(Hunvald): Egy pillanat! Miért kéne rá válasz?

A feszült eszmecsere végére Hunvald eljutott odáig, hogy az Állami Számvevőszéknek, vagy "bárki másnak" nagyon szívesen válaszol arra, hogy miből finanszírozza az ételosztást (reméljük, hogy az ÁSZ ebben az esetben is olyan proaktív lesz, mint amikor alaptalanul kell ellenzéki pártokat jogtalan bírságokkal ellehetetleníteni... - a szerk.). De Gulyásnak csak annyit volt hajlandó elárulni, hogy

"adózott pénzből".

Erre Zinyó vidáman közbeszúrta:

"Ajándék!"

Hunvald a felvételen még a következő jótanáccsal szolgált Gulyásnak:

"Mint állampolgár, azzal foglalkozzon, ami az állampolgár feladata, például most a választásokon az egy nemes feladat: szavazni."

A történet vége az lett, hogy Hunvald György aktivistái inkább adtak egy zacskó, a polgármesterjelölt szórólapjával megspékelt krumplit és hagymát Gulyás Mártonnak, mint VII. kerületi  lakosnak - bár lakcímkártyáját nem kérték el -, csak távozzon az irodából.

Az esetből az is szépen látszik, hogy az októberi önkormányzatok előtt mennyire divatba jött ismét a gyanús hátterű, politikailag motivált étel-, és főleg krumpliosztogatás. Elnézést, fideszes terminussal élve: "kedvezményes burgonyavásár"...

Ha nálunk olvassa először, akkor ön már nem ér oda a fideszes krumpliosztásra :(

Sajnos megkésve vagyunk kénytelenek beszámolni róla, hogy szeptember 21-én, 8 és 12 óra között a XI. kerületi önkormányzat Újbuda nyolc pontjára is "kedvezményes burgonyavásárt" hirdetett. Mindezt pár héttel az önkormányzati választások előtt, az erről szóló plakáton, aligha véletlenül, Hoffmann Tamás fideszes polgármester fotójával.