Bútorostul magánosítaná az államilag felújított kastélyokat a Fidesz-kormány

Bútorostul magánosítaná az államilag felújított kastélyokat a Fidesz-kormány

Az Orbán-kormány, illetve a köré épülő NER kettős politikát folytat: az irányítás tekintetében központosít, az állami vagyonok tekintetében viszont magánosít. Ennek újabb példája a kastélyüzemeltetés kiszervezése.

Nemcsak az ingatlant, de a benne lévő bútorokat vagy festményeket is ingyen megkaphatják azok, akik sikerrel pályáznak az állami kastélyok tulajdonjogára – számolt be az RTL.hu.

Nem tudni, mi lesz a sorsa a jelenleg zárva tartó kastélyoknak.

A szabályozás szerint csak azokat az épületeket kell majd továbbra is közcélra használni, amelyekben az átadáskor például múzeum működik. Több kastélyt nem sokkal a törvény elfogadása előtt zártak be – a momentumos Bedő Dávid szerint szándékosan, pont azért, hogy később ezeket magáncélra használhassák majd az új tulajdonosok.

A kastélyokat közpénzből újították föl, de a működtetésükbe magántőkét vonna be a kormány.

Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkár és miniszterhelyettese azt nyilatkozta, hogy magántőke kell a felújított állami kastélyok üzemeltetéséhez.

Lázár János minisztériuma azt javasolta, hogy ingyen adják magánkézbe az állami tulajdonú kastélyok egy részét. Ellentmondásosnak tűnik, de a Gulyás Gergely kancelláriaminiszter március végén még arról beszélt az RTL-nek, hogy azért kellenek a magántulajdonosok, hogy hatékonyabban lehessen közcélokra hasznosítani az épületeket. Azt is hozzátette, hogy ha valami múzeumként szolgál, akkor ugyanúgy nyitva kell tartani, és ugyanazt a közcélt ugyanabban a formában kell szolgálni, de arról már nem beszélt, hogy mi lesz a jelenleg zárva tartók kastélyokkal.

Az új törvényjavaslat alapján akár minden állami kastély magánkézbe adható.

Az eredeti javaslat 12 kastélyt jelölte ki magánkézbe-adásra, az újban azonban nincs egy meghatározott lista. Ebből az következik, hogy bármelyik állami kastélyra alkalmazhatják a törvényt.

A még be nem nyújtott törvényjavaslat szerint nem csak az épületeket, de a bennük lévő értékes ingóságokat, így antik bútorokat, festményeket, és egyéb műalkotásokat is ingyen átadnák az új tulajdonosoknak, amennyiben ezek nem képezik közgyűjtemény részét.

A kormány az RTL megkeresésére azt válaszolta: nem ingyen adják a kastélyokat, mert cserébe azok példaértékű fejlesztését és üzemeltetését várják el. A törvénytervezet társadalmi egyeztetése és a parlamenti viták során a minisztérium minden kérdésre választ ad majd – tették hozzá. A társadalmi egyeztetést még várjuk.

Lázár János építési és közlekedési miniszter április közepén így nyilatkozott az üggyel kapcsolatban:

A kastélyokat nagy cégek, például a Mol, az OTP vagy a Richter kaphatná meg az államtól. Az OTP és a Richter nem zárkózna el ettől.

(Címlapkép: Grassalkovich-kastély, Gödöllő, MTI/Máthé Zoltán)