Döntött a kormány: bezár a fóti gyermekváros

Az értékes kastély és parkja is Mészáros tulajdonába kerülhet.

A kormány arról határozott, hogy a fóti Károlyi István Gyermekközpontban biztosított ellátásokat a jövőben más helyszíneken nyújtja a rászoruló gyermekek számára – írja a Fidesz-közeli Magyar Hírlap.

A kormánypárti orgánum szerint a gyermekeket Kalocsán, Aszódon, Zalaegerszegen és Budapesten helyezik majd el. A Magyar Hírlap kérdésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) megerősítette: bezárják az intézményt.

A kormány  szerint "a kommunizmus évtizedei alatt szinte száműzték a társadalomból az árvákat és a fogyatékos embereket, így a gyermekotthonokat, az intézményeket is sok esetben a települések szélén álló, leromlott kastélyokban, egykori kolostorokban alakították ki".

A "magyarázattal" csupán annyi a bökkenő, hogy a Károlyi Gyermekközpont nem az ’50-es évekből itt ragadt, árvák befogadását végző tömegintézmény:

az értékes ingatlanok több intézménynek, szolgáltatásnak adnak helyet, a területen lévő épületek felett pedig a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja a tulajdonosi jogokat.

A kastély környékén kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből felhúzott épületekben végzik mozgássérült gyerekek, valamint mentális problémákkal küzdő fiatalok gondozását, és működik egy szülő nélkül érkezett menekült gyerekeket gondozó részleg is.

A korábbi sajtóhírek arról szóltak, hogy az ingatlanra Orbán Viktor kedvenc srómanja, Mészáros Lőrinc teheti rá a kezét.

"Mészároshoz" fordult a fóti gyermekváros egy volt lakója

A Népszava információja szerint a fóti Károlyi István Gyermekközpont volt növendéke, Borus Julianna levélben kérte Mészáros Lőrincet: akadályozza meg az intézmény felszámolását.Mint ahogy korábban írtuk, a hírek szerint Mészáros Lőrinc szerezheti meg a fóti gyermekvárosnak helyet adó kastélyt és a hozzá tartozó parkot.