Cigánysátor: a Fidesz retteg a hevesi népszavazástól

Hosszas tortúra után győzött az igazság, és zöld utat kapott a hevesi Jobbik népszavazási kezdeményezése a cigánysátorról.

Alig két hete számolt be az Alfahír arról, hogy gáncsoskodások sorozata után végre megkezdődhet az aláírásgyűjtés a népszavazáshoz a hevesi cigánysátor ügyében. Tavaly április 24-én döntött a pályázat benyújtásáról Heves fideszes többségű képviselő-testülete, a helyi Jobbik azonban nem támogatta a tervezetet, ezért a párt hevesi elnöke, Balázs Ferenc népszavazást kezdeményezett az ügyben. Hosszas jogi csiki-csuki után az Egri Törvényszék február 6-án végül megállapította, hogy a helyi népszavazásra javasolt kérdés, hitelesítésre jogosult. Már csak a hitelesítő pecsétet kellene rátennie az aláírásgyűjtő ívekre a Helyi Választási Bizottságnak, de közben Heves Város Önkormányzata a február 26-i képviselő-testületi ülésen éppen egy új rendeletet készül alkotni a helyi népszavazás kezdeményezéséről. E szerint a település választópolgárainak 10 százaléka helyett, 25 százalékban határoznák meg a helyi népszavazást kezdeményező választópolgárok számát. Egy újabb fideszes gáncsoskodásról van szó, vagy csak egy törvényi megfelelésről? A rendelet hatályba lépése visszamenőlegesen érvényes-e egy folyamatban lévő népszavazási kezdeményezésre? Az Alfahír ezekre a kérdésekre kereste a választ.

Pingpong és csiki-csuki a válaszokért

Első körben az Egri Törvényszéket kerestük meg, hogy milyen hatással lehet az általuk jogosultnak ítélt hevesi népszavazás aláírásgyűjtésére Heves Város Önkormányzatának benyújtott rendelettervezete. A törvényszék oldalán elérhető telefonszám hívása után percekig pingpongoztak velünk válasz nélkül, majd többszöri próbálkozásunkra az egyik átkapcsolásnál végre valaki felvette a telefont, de rögtön ránk is tette.

Megpróbáltunk válaszokat kérni az önkormányzattól is. Mint megtudtuk, Sveiczer Sándor fideszes polgármester éppen nem ér rá, mert szabadságon van. A jegyző elérhetőségét szintén megtaláltuk a honlapon, de kiderült, hogy már nem ő a jegyző, helyette dr. Nagy Péterhez, a jegyzői feladatkörben eljáró köztisztviselőhöz kapcsoltak minket. Ő viszont nem akart egy általános jogi kérdésre válaszolni telefonon keresztül. Pedig szintén csak annyit akartunk tudni, hogy az egyébként nyílt ülésen, nyílt előterjesztésként tárgyalt önkormányzati rendelet befolyásolni fogja-e a cigánysátorral kapcsolatos népszavazást. Azt kérte, hogy írásban küldjük el kérdéseinket, de azt már nem tudta megmondani, hogy mikor kapunk válaszokat, mert ügyfélfogadási nap van, és nagyon elfoglalt. (Cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz dr. Nagy Pétertől.)

Rendeletalkotási kötelezettséggel indokolták a rendeletet

Az önkormányzat az előterjesztés indoklásában arra hivatkozik, hogy a 2014. január 18. napján hatályba lépett Nsztv. 92. §-a a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges választópolgárok számának meghatározását a képviselő-testület rendeletalkotási hatáskörébe utalja. A népi kezdeményezést a továbbiakban nem szabályozza, mivel annak jogintézményét a jogalkotó kivezette a jogrendszerből. A rendeletalkotás elmulasztása pedig jogszabálysértést eredményezne.

A rendeletalkotási kötelezettség azonban azt nem teszi kötelezővé, hogy a népszavazást kezdeményező választópolgárok arányszámát megemelje az adott képviselő-testület. A törvény csak azt írja elő, hogy a kezdeményező választópolgárok száma nem lehet kevesebb 10 százaléknál és nem lehet több 25 százaléknál. Tehát a korábbi gyakorlathoz hasonlóan az új rendeletben a 10 százalékos arányszámot is meghatározhatnák. Heves Város Önkormányzatának rendelettervezetében viszont az szerepel, hogy „egy relatív kisméretű település esetében nem célszerű a minimum közelébe meghúzni” az arányszámot, mivel ez a lépés „a jogintézmény súlyát és komolyságát veszélyeztetné”. Példaként Siófok városára hivatkoznak, ahol a 2014. évi helyhatósági választások során a választásra jogosult 20.870 választópolgár mellett is 25 százalékban határozzák meg a népszavazáshoz szükséges választópolgárok számát.

A népszavazás (más néven referendum) a közvetlen demokrácia gyakorlásának egyik eszköze. Ennek révén a választópolgárok az országgyűlési, illetve a helyi önkormányzati választások közt is kifejezhetik akaratukat, véleményt nyilváníthatnak bizonyos kérdésekben. A népszavazás lehet helyi, illetve országos. A helyi népszavazás célja, hogy az érintett választópolgárok közvetlenül hozzanak döntést valamely, a települést vagy a megyét, illetőleg annak egy részét érintő lényeges kérdésben. A helyi önkormányzat képviselő-testülete helyi népszavazást rendelhet el a képviselő-testület hatáskörébe tartozó ügyben. Helyi népszavazást rendelhet el a települési képviselők legalább egynegyede, a képviselő-testület bizottsága, illetve az önkormányzati rendeletben meghatározott számú választópolgár, ami nem lehet kevesebb a választópolgárok 10 százalékánál, és nem lehet több a választópolgárok 25 százalékánál. Hevesen 25 százalékra emelnék az arányszámot.

"A fideszes városvezetésben tartanak ettől a népszavazástól”

A Jobbik hevesi elnökének jogi képviselője, dr. Kummer Ákos ügyvéd aggályosnak nevezte az Alfahírnek, hogy a fideszes vezetésű önkormányzat éppen most érzi szükségét a helyi népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírások számának megemelését célzó rendelet megalkotását. Balázs Ferenc, a Jobbik hevesi elnöke az Alfahír megkeresésére szintén azt mondta: furcsának találja, hogy pont most jutott eszébe az önkormányzatnak megalkotni ezt a rendeletet, pedig erre bőven lett volna idejük. Balázs szerint valószínű, hogy a rendeletalkotás arra van kihegyezve, hogy keresztbe tegyenek a népszavazási kezdeményezésüknek. Szerinte ezért is próbálta előzőleg minden áron megakadályozni a Helyi Választási Bizottság, hogy megkérdezzék a hevesieket a cigánysátorral kapcsolatban. „Úgy gondolom, hogy a fideszes városvezetésben tartanak ettől a népszavazástól” – nyilatkozta az Alfahírnek a Jobbik a hevesi elnöke. Kiemelte: ha vonatkozik is majd a hatályba lépő rendelet a cigánysátorral kapcsolatos népszavazási kezdeményezésükre, nem fog gondot okozni, hogy összegyűjtsék a szükséges támogatói aláírásokat.

A hevesi Jobbik a következő kérdésről szeretne Hevesen népszavazást:

"Egyetért-e Ön azzal, hogy Heves Város Önkormányzat Képviselő-testülete a Multifunkcionális Nemzetiségi - Roma Módszertani, Oktatási és Kulturális Központ kialakítására vonatkozó 58/2014. (IV. 24'.) önkormányzati határozatát visszavonja?"