Ciprasz egy hét alatt kiütötte a trojkát

Az Európai Bizottság (EB) meg akarja szüntetni a Görögországnak nyújtott nemzetközi mentőhitelek felhasználását és a kölcsönökről szóló megállapodásokban szereplő reformok végrehajtását ellenőrző trojkát - írta hétfőn a Handelsblatt.

A német üzleti lap szerint a brüsszeli bizottságnak az a szándéka, hogy ne utazzanak többé Athénba az EB, az Európai Központi Bank és a Nemzetközi Valutaalap képviselői helyszíni ellenőrzésre. "Gyorsan találnunk kell egy alternatívát" a trojka helyett - mondták a lapnak bizottsági körökben. Az EB elnöke, Jean-Claude Juncker az ellenőrző testület felszámolásával eleget kíván tenni Alekszisz Ciprasz görög kormányfő egyik fő követelésének, a megalázónak érzett hitelezői ellenőrzés megszüntetésének.

Juncker egy másik ügyben is közeledni próbál Cipraszhoz, megértést mutat az iránt, hogy az athéni vezetés megemeli a minimálbért - értesült a Handelsblatt a bizottsági elnök környezetéből. Ugyanakkor Juncker elutasítja Ciprasz első számú követelését, azt, hogy engedjék el a görög államadósság egy újabb részét - áll a beszámolóban.

A német lap szerint a berlini vezetés is hajlandó a trojka reformjára, de csak akkor, ha a görög kormány elkötelezi magát az előző kormányok által kötött hitelmegállapodásokban rögzített reformok és takarékossági intézkedések végrehajtása mellett. Ugyanakkor Christiane Wirtz helyettes kormányszóvivő hétfői berlini tájékoztatóján a Handelsblatt cikkével kapcsolatban azt mondta, hogy a német kormány szerint nincs ok a trojka megszüntetésére.

Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter pénteken jelentette be, hogy Görögország kész lemondani a nemzetközi segélycsomag februárban esedékes több mint hétmilliárd eurós következő részletéről, viszont a továbbiakban nem akar együttműködni a hitelező trojka képviselőivel.

Görögország 2010 óta két mentőcsomag keretében 240 milliárd eurós támogatásban részesült az EB, az IMF és az EKB forrásaiból. A pénzügyi támogatás fejében megszorításokat kellett bevezetnie és átfogó szerkezetátalakítási programot végrehajtania. A támogatási feltételek teljesítését a hitelezők képviselőinek küldöttsége rendszeres látogatások során ellenőrizte, értékelte, majd annak eredménye alapján engedélyezte a következő részlet kifizetését.


Obama engedne

Miközben az új görög kormány képviselői sorra találkoznak az euróövezet államainak vezetőivel, Barack Obama amerikai elnök arra hívta fel a figyelmet, Görögországnak nem a nadrágszíj meghúzására, hanem növekedési tervre lenne szüksége. Nem lehet egy államot még jobban megszorítani, amikor éppen a válság közepén van – jelentette ki az Egyesült Államok elnöke.

Obama szerint az Egyesült Államok a saját példáján már megtanulta, hogy növekedés nélkül, kizárólag megszorítással nem lehet megállítani egy szabadesésben lévő gazdaságot. Obama szerint a görög gazdaságnak reformra van szüksége, például az adók begyűjtésének terén, de elismerte, igen nehéz reformokat végrehajtani, amikor az emberek életszínvonala drasztikusan csökken. Az amerikai elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a felek kompromisszumra fognak jutni és Görögország az eurózóna része marad.

Párizs az újratárgyalás mellett

Michel Sapin francia pénzügyminiszter görög kollégájával, Janisz Varufakisszal való találkozója után kijelentette, nem opció a görög adósság elengedése, de a visszafizetés késleltetéséről lehet szó. Varufakisz pénzügyminiszter álláspontja szerint a görögök a jövőben nem fognak további kölcsönért folyamodni a nemzetközi hitelezőktől. Az EUObserver szerint viszont a görög már előre azzal számolnak, hogy az Európai Központi Bank továbbra is ellátja majd az országot készpénzzel – ezt azonban az EKB egyelőre nem erősítette meg.

Berlin hajthatatlan

Martin Schulz, az Európai Parlament német szociáldemokrata elnöke arra intette Alexisz Ciprasz görög miniszterelnököt, hogy hagyjon fel a Merkel-ellenes retorikával. Schulz szerint Ciprasznak is be kell látnia, hogy végső soron Berlin fog rajta segíteni, ám nemcsak a németek, de az egész EU is szkeptikus a görögökkel szemben. Az EP elnöke hangsúlyozta, Ciprasz téved, ha azt gondolja, hogy hazaküldheti a trojkát és az európaiak majd finanszírozzák kampányígéreteit.

Angela Merkel német kancellár azt nyilatkozta, Görögország már megkapta adósságcsökkentését 2012-ben és nem látja lehetőségét egy új adósságelengedésnek. Merkel kancellár ugyanakkor hangsúlyozta, a görögöknek és más hasonló helyzetben lévő országoknak is tartaniuk kell magukat a reformokhoz és a megszorításokhoz.