Csak a Jobbik választási győzelme garancia arra, hogy nem gyarmatosítják hazánkat a multik

Bana Tibor szerint élesben a Fidesz megszavazza az egyezményeket.

Ahogy arról beszámoltunk, Schiffer Andrásnak, az LMP akkor még regnáló társelnökének határozati javaslatát az Országgyűlés Európai ügyek bizottságának kormánypárti többsége korábban egyszerűen lesöpörte az asztalról.

A fideszes politikusok véleménye azután változott meg(?), hogy a holland Greenpeace 248 oldalnyi titkos anyagot hozott nyilvánosságra, amely bemutatta, hogy az EU és az Egyesült Államok közt formálódó szabadkereskedelemi egyezményben (TTIP) milyen veszélyes amerikai törekvések körvonalazódnak.

S miután már a francia államfő, Francois Hollande is nyíltan szembe ment a TTIP-val, nem maradt túl sok mozgástere az Orbán-kormánynak sem. Legalábbis itthon - figyelmeztetett lapunk érdeklődésére Bana Tibor országgyűlési képviselő, az Európai ügyek bizottságának jobbikos alelnöke.

Mint elmondta, bár üdvözli, hogy a Ház 178 igen, 2 nem és 5 tartózkodás mellett elfogadta azt a határozatot, amely arra hívja fel a kormányt, hogy csak a nemzeti parlamenti szinten fogadjon el szabadkereskedelmi egyezményt, illetve hogy ne támogasson olyan megállapodást, melynek a része az antidemokratikus befektető-állam közti vitarendezési mechanizmus, de szerinte félő, hogy ez pusztán csak egy gesztus.

Aggodalmát azzal magyarázta, hogy a kormánypárt erős emberei a megállapodás mellett érveltek korábban is, míg a Fidesz az Európai Parlamentben mindig a TTIP mellett szavazott (csak úgy, mint az MSZP és a DK képviselői). Emlékeztetett arra is, hogy volt már arra alkalom, hogy a fideszes többség megváltoztatta már az álláspontját, de például a Lisszaboni Szerződés is olvasatlanul ment  át a magyar parlamenten.

A CETA már kész!

A képviselő aggálya jogos, a Kanadával megkötendő egyezmény (CETA) szövege már kész, júliusban Brüsszel is rábólinthat, így akár még az idén a magyar Országgyűlés elé kerülhet a tervezet szövege.

Addig is folyamatosan szembesítjük félelmeinkkel az Orbán-kormányt - hangsúlyozta Bana Tibor, aki továbbra is fenntartja abbéli véleményét, hogy a Fidesz éles helyzetben meg fogja szavazni a szabadkereskedelmi egyezményeket.

Arra a kérdésünkre, hogy a határozat elfogadása milyen védelmet jelent, kiemelte:

"csak a Jobbik 2018-as választási győzelme jelent arra valós garanciát, hogy nem gyarmatosítják hazánkat az amerikai multinacionális vállalatok".