Csak egy szokásos nap Jemenben: 40 embert öltek meg a szaúdiak

A támadás egy hadászati célpontnak igen nehezen nevezhető

palackozó üzemet

ért. Több áldozat teste teljesen megégett vagy darabokra szakadt - mondta el a tragédia egy szemtanúja. A légicsapásban meggyilkoltakon túl az akciónak még nagyon sok áldozata lehet, hiszen ezzel ismét újabb csapást mértek az ország amúgy is romokban heverő ivóvíz ellátására. 

Eközben a jemeni főváros, Szanaa déli részén fekvő katonai támaszpont közelében négy civil halt meg, miután egy szaúdi légitámadás során bomba csapódott a házukba.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet egy augusztusi jelentésében közölte, a jemeni húszi lázadók ellen indított koalíciós légi hadjárat

"civilek halálának véres nyomát hagyta maga után", ami akár háborús bűncselekménynek is minősülhet.

Az arab koalíció vadászbombázói pénteken a frontvonalhoz közeli Taíz városra mértek csapást, aminek során hatvanöt - többségükben civil - ember vesztette életét. Múlt hónapban

egy tejüzemet (!!!)

ért támadás Nyugat-Jemenben, aminek következtében hatvanöt ember - köztük tíz gyerek - halt meg.

A dél-jemeni Áden kikötővárosban arról számoltak be helyi tisztviselők, hogy ismeretlen fegyveresek agyonlőtték Abdul-Hakím asz-Szanídi ezredest, a város biztonsági szolgálatának vezetőjét. Egyelőre nem tudni, ki követték el a támadást, de a hatóságok úgy sejtik, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat arab-félszigeti szárnyának (AQAP) fegyveresei lehettek. A szervezet - kihasználva a jemeni polgárháborúból fakadó káoszt - múlt héten kulcsfontosságú negyedeket foglalt el a kikötővárosban. Biztonsági források közlése szerint a dzsihadisták hatalmukba kerítették az elnöki palotának és Áden fő kikötőjének otthont adó Tavahi negyedet, ahol fekete zászlókkal járőröznek az utcákon. 

Jemenben hónapok óta harcolnak egymással az Irán támogatását élvező húszi síita lázadók és az előlük külföldre menekült Abed Rabbo Manszúr Hádi elnök erői. Szaúd-Arábia a felkelők visszaszorítása érdekében nyolc arab ország támogatásával márciusban légi hadműveleteket indított.

Az olaj drága, az emberélet olcsó

Az Egészség Világszervezet "WHO) adatai szerint eddig legalább 4000-en haltak meg és több millióan sodródtak az éhhalál szélére a szaúdiak által megtámadott országban. Az ENSZ Gyermekalapja szerint a háború során eddig

mintegy 400 gyermeket gyilkoltak meg.

Több mint 1,3 millió jemeni kényszerült lakhelye elhagyására a harcok miatt és mintegy tízmillió gyermeknek - az ország 18 év alatti lakossága 80 százalékának - lenne szüksége sürgős humanitárius segítségre. 

Az Egyesült Államok, az Európai Unió, és általában a nyugati közvélemény dermesztő közönnyel szemléli a mészárlást. Holott 1991-ben Irakot nagyon hasonló okokból rohanták le, amikor megtámadta a vele szomszédos Kuvaitot. Igaz, ott lényegesen több olaj, és milliárdos olajsejk van, mint a nyersanyagokban szegény Jemenben. A fekete arany jelentős része viszont az Ádeni-öblön keresztül jut el a világpiacra. A stratégiailag kulcsfontosságú régió ellenőrzése pedig a jelek szerint bármennyi emberéletet megér.