A Csíki Sör tulajdonosa szerint a nagy sörgyárak akarják lejáratni

Mi történt a határon?

Itt számoltunk be róla, hogy mivel vádolják Lénárd Andrást az amerikai hatóságok:

Embercsempészet miatt keresik a Csíki Sör tulajdonosát

A Magyar Nemzethez jutott periratok szerint az ügyet tárgyaló kerületi bíróság a New York állambeli Syracuse városában van. Lénárd Andrást 2001. január 21-én Champlain település közelében fogták el, amint a Kanada és az Egyesült Államok közötti zöldhatáron, két mérföldre az átkelőhelytől három külföldi nőt csempészett autóval az országba.

A tulajdonos most a Csíki Sör Youtube-oldalán reagált a vádakra videóinterjú formájában. Elmondása szerint az egyetemi felvételi után utazott ki turistavízummal, majd maradt dolgozni. Teljesen legális státuszt nem tudott szerezni, tehát nem kapott letelepedési engedélyt és zöld kártyát sem.

A kétezres évek elején a kanadai-amerikai határ egy laza határ volt. Két kilométerre az amerikai határtól igazoltattak, feltételezték, hogy Kanadában voltunk és visszajöttünk. Semmilyen olyan papírt nem tudtunk mutatni, ami tartózkodási engedély vagy állampolgárság. Elindult egy ügy, amelynek a vége az lett volna, hogy azt mondják: András, menjél haza. Mindenki döntse el, hogy abban a világban fiatalként, amikor semmilyen lehetőséged nem volt a saját otthonodban, olyan nagyon bűn volt -ha volt- vagy nem

 - magyarázza a történetet.

Azt is elmondta, hogy szerinte kik indították útjára ezt a témát Magyarországon.

Ha meg kellene nevezni három ellenséget, meg tudnánk nevezni. A magyarországi nagyipari söripar arról szól, hogy mérgezik az embereket. Erre megjelenik egy székely legény a semmiből, építi a sörgyárat, és elmondja, mi van a sörben, és van egy réteg, amely megérti, elhiszi, rájön, hogy át van verve. Ezek a cégek hatalmas lobbierővel rendelkeznek, nekik 10-20-100-200 ezer euró arra, hogy lejárassanak, nem pénz, most ezt folyik.

A teljes beszélgetés:

(fotó: Veres Nándor / MTI)