Csőd, adósságleírás, tartozom neked cédulák

Brit tudósok elemzők szerint 100 százalék a görög államcsőd esélye, árnyékvaluta jöhet, ötven százalék a Grexitre. 

Megtalálták a némileg váratlanul lemondott Varufakisz utódját: Evklídisz Cakalotosz, a nemzetközi hitelezőkkel tárgyaló görög delegáció vezetője lesz az új pénzügyminiszter Alekszisz Ciprasz kormányában. A görög elnöki hivatal közleménye szerint a mostani külügyminiszter-helyettes, főtárgyaló még hétfő este leteszi a hivatali esküt. 
    
ASAz eddigi pénzügyminiszter, Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter hétfő reggel jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond posztjáról. Mint érzékeltette, távozására azért volt szükség, hogy a görög kormány könnyebben megállapodjon a nemzetközi hitelezőkkel.
 
A népszavazás másik következménye volt, hogy a görög belpolitikában érezhetően megerősödtek a kormánypártok: a görög kormánykoalíciót alkotó pártok és a fő ellenzéki pártok hétfőn közös nyilatkozatban biztosították támogatásukról a kormány azon erőfeszítéseit, hogy új segélymegállapodást kössön a hitelezőkkel.
 
A pártok vezetői Alekszisz Ciprasz miniszterelnök kezdeményezésére hétfő délelőtt ültek össze és folytattak hosszú tanácskozást Prokopisz Pavlopulosz görög államfő elnökletével. 
    
Az elnöki hivatal által délután kiadott közlemény szerint a kormány vállalja a tárgyalások folytatását, a pártok vezetői pedig támogatják ebben saját intézményi és politikai szerepük keretein belül. A görög politikusok megállapodásra akarnak jutni az európai hitelezőkkel és a Nemzetközi Valutaalappal egyaránt, és a legfontosabb azonnali feladatnak tekintik az egy hete zárva tartó bankok újbóli megnyitását.

Szinte biztos a csőd?

Londoni pénzügyi elemzők szerint a hivatalos hitelezők megállapodási javaslatait határozott többséggel elvető vasárnapi görögországi népszavazás után 50 százalék fölé emelkedett annak az esélye, hogy Görögország távozik az euróövezetből, valamint szinte 100 százalék közvetlen közelében árazták a görög adósságtörlesztési államcsőd kockázatát.
    
Az egyik legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, az S&P Capital IQ kimutatása szerint a görög szuverén CDS-tranzakciók középárfolyama -  a származékos befektetési termékek és swap-tranzakciók forgalmazását szabályozó globális testület (ISDA ) szabványával számolva - soha nem mért ütemű, hatezer pontot meghaladó napi emelkedéssel 8900 bázispont környékén mozgott hétfőn a londoni piacon.
    
Ennek alapján egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves görög államkötvényre jelenleg 8,9 millió euró körüli középárfolyamon kínálnak CDS-kontraktusokat Londonban; ez példátlan mértékű, több mint 6 millió eurós drágulás egyetlen kereskedési napon belül.
    
Az S&P Capital IQ számítási modellje szerint Görögország jelenlegi szuverén CDS-árfolyama azt jelzi, hogy a piac 97 százalékos halmozott valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd bekövetkeztét az ötéves kötvénylejáratra.
    
Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics hétfői helyzetértékelése szerint jóllehet a népszavazáson született elutasító eredmény nem garantálja a Grexitet, vagyis Görögország távozását az euróövezetből, e fejlemény kockázata azonban most már 50 százalék felett jár.

Most már július 20-ára figyel a világ

A ház szerint a legvégső határidőnek július 20. tűnik, amikor Görögország egy 3,5 milliárd eurós kötvényadósság-hányadot lenne köteles törleszteni az eurójegybanknak (EKB), az addig hátralévő időben viszont most már rendkívüli nehézségekbe ütközne a görög kormány és a hitelezők részéről is a megállapodás elérése. Ha Görögország ezt a törlesztési kötelezettségét nem teljesíti, az teljesen biztosan lehetetlenné tenné az EKB számára a görög bankrendszernek nyújtott likviditási támogatás fenntartását.
    
A Capital Economics londoni elemzői szerint ráadásul a valós határidő még szorosabb lehet, hiszen vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a görög bankrendszerben már csak néhány napra elegendő készpénztartalék maradt.
 
qwe
A jobb oldalon üldögélő úr miatt sem vehetik félvállról görög válságot a hitelezők

Nagymértékű adósságelengedés is jöhet

A Capital Economics szerint bármiféle olyan megoldás, amelyben nem szerepel nagymértékű adósságleírás, csak ennek az elkerülhetetlen fejleménynek az elodázása lenne. Görögországnak egyébként is versenyképesebb árfolyamú valutára lenne szüksége az olyan ütemű és tartósságú gazdasági növekedéshez, amely hosszabb távon helyrehozhatná közfinanszírozási helyzetét.
    
Mindezeket egybevetve a Capital Economics londoni elemzői azzal számolnak, hogy Görögország végül elhagyja az euróövezetet, és szerintük a kérdés csak az, hogy pontosan mikor és hogyan.
    
Az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport, a Barclays elemzőstábja szerint a görög bankválság a továbbiakban valószínűleg fizetőképességi válsággá fajul, amint az EKB leállítja a görög bankoknak nyújtott vészhelyzeti likviditási támogatást (ELA), várhatóan legkésőbb július 20-án, az EKB-val szembeni következő görög kötvénytörlesztési kötelezettség napján, ha Görögország nem tesz eleget e kötelezettségének.

Jöhetnek a tartozom neked cédulák

A görög kormány ezután fizetési ígérvények (köznyelven szólva: tartozom neked cédulák) kibocsátására kényszerülhet. Ezek az eszközök párhuzamos valutaként funkcionálhatnak az euró mellett, de végül szükségessé válhat a görög jegybank részéről egy teljesen új valuta forgalomba bocsátása a likviditás fenntartása és a bankok tőkepótlása végett.    
 
Athén ezen a ponton várhatóan a fizetési ígérvényeket váltja majd át az új drachmára - jósolták a Barclays londoni közgazdászai, akik szerint mindezek alapján a legvalószínűbb forgatókönyv most már a Grexit, vagyis Görögország távozása a valutaunióból.

Holnap is lesz nap!

A keddi nap folyamán új tervezettel áll elő Görögország - ebben állapodott meg Angela Merkel német kancellár és Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök.
 
Egy görög kormányzati tisztségviselő közölte, hogy Merkel és Ciprasz hétfőn telefonon beszélt egymással. A névtelenül nyilatkozó forrás egyéb részleteket nem árult el, csak annyit, hogy Ciprasz kedden áll elő az euróövezeti partnerek által szorgalmazott új tervvel. 
 
Akárhogy is lesz, a görög szappanopera folytatódik a következő hetekben. A hitelezők és a magországok nyilvánvalóan nem merik megkockáztatni a teljes görög összeomlást, azzal ugyanis elvesztik az utolsó zsarolási lehetőséget, a görögök felmondhatják a német és francia bankok felpumpálására kapott hiteleket, ezzel pedig - számukra - iszonyú veszélyes precedenst teremtenének.