Csoportokba szerveződnek a pedofilok

Gyurkó Szilviát azzal kapcsolatban kérdezték, hogy az európai rendőrségi együttműködési szervezet (Europol) keddi bejelentése szerint nemzetközi internetes pedofil hálózatot göngyölítettek fel a hatóságok: gyerekekről készült pornográf felvételek birtoklásáért és terjesztéséért hetvenöt embert vettek őrizetbe.

A szakértő úgy fogalmazott, hogy nehéz munka megtalálni a rejtőzködő "predátorokat", akik kiszolgáltatott gyerekeket akarnak kihasználni, mivel az internet "sötét részein" terjesztik a fényképeket és a videókat. Hangsúlyozta, hogy a technikai lehetőségek bővülésével nagyon kiszélesedtek a pedofilok lehetőségei.

Gyurkó Szilvia arról is beszélt, hogy nem mindenkit neveznek pedofilnak, aki gyermekekkel létesít szexuális kapcsolatot, közülük csupán azokat, akik felnőttek látványától, érintésétől egyáltalán nem jönnek izgalomba.

Ezen a csoporton belül megkülönböztetik a más kapcsolattal nem rendelkező "exkluzív pedofilokat" azoktól, akik a látszat fenntartása érdekében viszonyt folytatnak egy másik felnőttel - fűzte hozzá.