Javítani kell a védőnők méltatlan helyzetén – együtt küzd a szakma és a jobboldali ellenzék

Csordás Ágnes emlékeztetett: az alapellátásban dolgozó védőnők nem a szakellátásban dolgozók számára megállapított bértábla hatálya alá tartoznak. A védőnők bérét a közalkalmazotti jogállásról szóló törvény szerinti bértáblával számolják, nem pedig az egészségügyi szakdolgozói bértábla alapján, ami 60 ezer forintos különbséget is jelenthet - jegyezte meg.

Hozzátette: a védőnői bérkiegészítés is "széthúzta" a védőnői társadalmat, mert az ellátottak alapján kaptak kiegészítést, ez azonban nem vette figyelembe a munkában eltöltött időt.

Csordás Ágnes jelezte: szeretnék "leküzdeni" a 60 ezer forintos különbséget a bérben, és szeretnék elérni azt is, hogy a munkában eltöltött időt figyelembe vegyék a bér megállapításánál.

Elmondta azt is, hogy a védőnők 89 százaléka önkormányzatnál vagy önkormányzati intézménynél dolgozik, közalkalmazottként, és országosan körülbelül ezer körzetben kell helyettesítéssel ellátni a védőnői szolgálatot.

Ennek kapcsán a Jobbik parlamenti frakciójához több mint 400 védőnői levél érkezett, melyekben kérték a legerősebb ellenzéki párt segítségét.

A folyamatos jobbikos nyomásgyakorlás hatására a kormány is lépni kényszerült, figyelembe vette a jobboldali ellenzék erre vonatkozó indítványát és a szakma kétségbeesett kérését - s bár konkrétumok még nem hangzottak el, de rendezni kívánja a védőnők helyzetét.