Csúszásban Budapest parlamentje

"Tarlós-kapitánynak" idén sem sikerül majd kikormányoznia a főváros hajóját abból a viharzónából, amelybe még Demszky Gábor vitte Budapestet.

Tokody Marcell, az ellenzéki párt fővárosi képviselője a testület ülését megelőző sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Budapesten a helyzet változatlan”.
 
A városatya a problémákra példaként említette a BKV Zrt. továbbra is rendezetlen helyzetét, amely elsősorban a 15 milliárd forintos forráshiányából és abból adódik, hogy idén 52,3 milliárd forint értékben kell korábbi adósságait véglegesen törlesztenie. Szerinte a működésképtelenség elkerülése miatt az adósságot át kell ütemezni, fővárosi és kormányzati törlesztésre van szükség.
 
Tokody Marcell azt mondta, hogy a korábban Tarlós Istvánnak feltett kérdésére, a főpolgármestertől azt a választ kapta, hogy a kormányzat kisegíti majd Budapestet, ennek a ciklusnak az elején. Ez az az esetleges segítségnyújtás azonban nem látszik az idei költségvetésen. A jobbikos politikus szerint  "Tarlós-kapitánynak" idén sem sikerül majd kikormányoznia a főváros hajóját abból a viharzónából, amelybe még Demszky Gábor vitte Budapestet.
 
Tokody az idei, tervezett költségvetést, a kockázatok és mellékhatások költségvetésének nevezte, szerinte az egy rossz gyógyszer Budapest számára. Mindazonáltal konstruktív szándékozik lenni, Tarlós Istvánnak azt fogja javasolni, hogy az egyes határozati javaslatokról külön-külön szavazzon a Fővárosi Közgyűlés, lesz olyan ezek közül, amiket meg fog szavazni és olyan is amit nem. 
 
A hajléktalanok megváltozó segélyezése kapcsán, a jobbikos politikus, újságírói kérdésre külön kiemelte a Máltai Szeretetszolgálatot, amelynek ma megszűnhet a szerződése a fővárossal. Tokody szerint a hajléktalanság rendészeti kezelése valamikor szükséges, de nem megoldás. Említette a Ferenciek terén lévő aluljáróban uralkodó áldatlan állapotokat. Mint ismeretes a közterületet a fedél nélküliek nyilvános kocsmának és dohányzónak használják. Tokody többször is jelezte a problémát a Rendészeti Igazgatóságnak, de nem történt változás. Szerinte a hajléktalanok számára is az lenne a megoldás, ha visszakerülnének a munka világába, csatlakozva a tisztességes adófizetők táborához. Ezért Tokody meg fogja kérdezni, hogy erre milyen esélyek vannak, van e lehetőség a hajléktalanellátás úgymond „vissza államosítására”, közösségi tulajdonba való vételére.
 
Tokody Marcell időközben arról tájékoztatta az alfahir.hu szerkesztőségét, hogy a Fővárosi Közgyűlés jelentős csúszásban van, a késés okáról egyelőre tájékoztatást nem adott a Fidesz és Tarlós István, a kormánypárti képviselők „sehol sincsenek”. A politikus megjegyezte: ha egy egyszerű közgyűlést is képtelenek időben elkezdeni, akkor miért is csodálkozunk, ha az uniós projektek csúszásban vannak...