David Cameronnal tárgyalt Orbán Viktor

David Cameronnal tárgyalt Orbán Viktor

A brit külügyminiszter beszámolója alapján a svédek gyors NATO-csatlakozásáról volt szó. Orbán pedig hazánkba invitálta Svédország miniszterelnökét.

Orbán Viktor miniszterelnök kedden telefonon megbeszélést folytatott David Cameron brit külügyminiszterrel - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát irányító helyettes államtitkár.

A tárgyalásról közösségi oldalán beszámolt David Cameron is; a jelenlegi külügyminiszter és korábbi brit kormányfő azt írta:

Svédország gyors NATO-csatlakozásának fontosságáról tárgyaltak, annak érdekében, hogy a szövetség és az euro-atlanti térség biztonságosabb, a NATO pedig erősebb legyen.

A brit tárcavezető emellett kitért Ukrajna támogatásának ügyére is.

Ahogyan arról beszámoltunk, Jens Stoltenberg főtitkár épp kedden jelentette be, hogy a NATO 1,1 milliárd dollár értékben írt alá lőszerbeszerzési szerződést annak érdekében, hogy támogatni tudja Ukrajnát az Oroszország elleni háborújában.

Orbán Viktor hazánkba invitálta a svéd miniszterelnököt

Mindemellett a miniszterelnök sajtófőnöke kedden arról is tájékoztatott, hogy

Orbán Viktor magyarországi látogatásra hívta meg Ulf Kristerssont, Svédország miniszterelnökét.

Havasi elmondása szerint a kormányfői tárgyalások témája a meghívólevél szerint Svédország NATO-csatlakozása, valamint a magyar-svéd kétoldalú kapcsolatok erősítése a kölcsönös bizalom elmélyítésével.

(Címlapkép: A hivatalos látogatáson Koszovóban tartózkodó David Cameron brit külügyminiszter NATO-békefenntartó brit katonákkal találkozik Pristinában 2024. január 4-én. MTI/AP/pool/Reuters/Valdrin Xhemaj)