Ukrajnai háború: a NATO 1,1 milliárd dollár értékben írt alá lőszerbeszerzési szerződést

Ukrajnai háború: a NATO 1,1 milliárd dollár értékben írt alá lőszerbeszerzési szerződést

Jens Stoltenberg kifejtette, a tagországok védelmi miniszterei még a tavasszal megbeszélést folytatnak arról, miként lehet fokozni a tagországok biztonságát a védelmi ipar kapacitásainak fokozásával. Közben újabb légitámadás sújtotta Ukrajnát.

A NATO 1,1 milliárd dollár (mintegy 385 milliárd forint) értékben írt alá szerződés 155 milliméteres tüzérségi lövedék beszerzéséről, hogy támogatni tudja Ukrajnát Oroszország elleni háborújában - jelentette be a NATO-főtitkár Brüsszelben kedden.

Jens Stoltenberg rövid sajtótájékoztatóján kijelentette:

Az ukrajnai háború kimenetele függ a szembenálló felek rendelkezésére álló lőszerek mennyiségétől.

Ukrajna támogatása alapvető fontosságú, ezért is elengedhetetlen a védelmi ipar kapacitásának növelése, ahogy az európai készletek rendelkezésre állása szempontjából is - mondta az MTI beszámolója szerint.

A NATO-főtitkár az országok megnevezése nélkül közölte:

A NATO a szerződést négy szövetséges nevében kötötte meg, amelyek vagy továbbadják a lövedékeket Ukrajnának, vagy saját kimerült készleteik feltöltésére használják fel azokat.

Elmondta továbbá, a tagországok védelmei miniszterei még a tavasszal megbeszélést folytatnak arról, miként lehet fokozni a tagországok biztonságát a védelmi ipar kapacitásainak fokozásával. A NATO-szabványoknak való megfelelés érdekében további beszerzésekről szóló megállapodások aláírására lesz szükség - hívta fel a figyelmet.

"Mindezt annak érdekében tesszük, hogy rendelkezzünk a megfelelő erőkkel ahhoz, hogy Moszkvában ne legyen helytelen számítás vagy félreértés azzal kapcsolatban, hogy készen állunk megvédeni a NATO területének minden centiméterét, és amíg így tesszük, addig nem lesz támadás a NATO területe ellen" - fogalmazott.

Oroszországnak tehát nem lehetnek kételyei afelől, hogy a katonai szövetség szükség esetén megvédi szövetségeseit - húzta alá.

Kérdésre válaszolva Stoltenberg közölte, a NATO nem lát semmilyen közvetlen katonai fenyegetést Oroszország részéről a szövetség egyetlen tagjával szemben sem, de fenntartja elrettentő erejét. Ezt nemcsak a lőszerbeszerzés szolgálja, hanem egyebek mellett az is, hogy ezen a héten az elmúlt évtizedek legnagyobb hadgyakorlata kezdődik - tájékoztatott.

Információk szerint a szerződés keretében az érintett országok mintegy 220 ezer tüzérségi lőszert vásárolnak, az első szállítások 2025 végén várhatók.

Ismét légicsapások érték Kijevet és Harkivot, többen meghaltak

Az orosz erők keddre virradóra ismét légicsapásokat intéztek az ukrán főváros, Kijev és a kelet-ukrajnai Harkiv város ellen, legkevesebb hatan meghaltak, körülbelül 40-en megsebesültek, több lakóház megrongálódott.

A kijevi közigazgatás azt közölte, hogy a fővárost ért támadásban egy ember meghalt, Vitalij Klicsko polgármester pedig 18 sebesültről számolt be.

Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, a városban öt halottról és 38 sebesültről lehet tudni. Hozzátette, hogy a csapások nyomán összeomlott egy többemeletes ház, és egyelőre nem lehet tudni, hányan rekedtek a romok alatt. A mentés elkezdődött a helyszínen - tette hozzá.

A Dnyiporpetrovszk megyei Pavlovhradot szintén orosz támadás érte a város vezetése szerint, amely egy halálos áldozatról tett jelentést.

Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka kedden bejelentette, az orosz erők által az éjszaka folyamán kilőtt 41 rakétából 21-et meg tudott semmisíteni az ukrán légvédelem.

(Címlapkép: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. MTI/EPA/Katerina Klocsko)