Davutoglu Iránban járt: "kezelni kell a felekezeti viszályokat"

"Lehet, hogy eltérő a nézőpontunk, de nem változtathatjuk meg történelmünket vagy földrajzi fekvésünket" - mondta Davutoglu az iráni elnökhelyettessel, Esak Dzsahangirivel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

"Kiemelkedően fontos Törökország és Irán számára, hogy közös kiindulópontokat találjanak a térségbeli testvérháború felszámolására, a felekezeti és etnikai konfliktusok elcsitítására" - mutatott rá a török miniszterelnök az NTV török hírcsatorna, illetve az iráni Press TV által is élőben közvetített beszédében.

"Bár különbözik a hozzáállásunk egyes térségbeli kérdésekhez, megpróbáljuk félretenni az ellentéteket, hogy helyreállhasson a térség stabilitása" - tette hozzá Dzsahangiri. "Irán és Törökország számára is hasznos lenne olyan régióban élni, ahol biztonság és béke uralkodik."

A két szomszéd eltérő álláspontot képvisel az öt éve tartó szíriai polgárháborúban: Irán Oroszországgal együtt Bassár el-Aszad szíriai elnök legfőbb katonai és pénzügyi támogatója, míg Törökország annak leghevesebb bírálója, és az ellenzéki csoportok szószólója.

Törökország emellett jó viszonyban van Szaúd-Arábiával, amely nemrég megszakította diplomáciai kapcsolatait Iránnal. Ankarát aggasztja, hogy Teherán egyre nagyobb befolyásra tesz szert Libanonban, Szíriában és Jemenben.

Az Irán és a nagyhatalmak között tavaly nyáron létrejött atomegyezmény életbe lépése után a nemzetközi közösség eltörölte a Teheránnal szembeni szankciók többségét. Ennek hatására újra fellendülhet a kereskedelem Törökországgal, és két éven belül annak volumene könnyedén túlszárnyalhatja az évi 30 milliárd dollárt - mutatott rá Davutoglu.

A török-iráni kereskedelem mérlege 2015-ben 9,7 milliárd dollár volt a török statisztikai hivatal szerint. Törökország főként gépeket, járműveket, illetve vas- és acélipari termékeket ad el Iránnak, míg az 90 százalékban kőolajat és földgázt exportál szomszédjába. Ankara reméli, hogy a jövőben képes lesz minél jobban kiaknázni az iszlám köztársaság 400 milliárd dolláros gazdasága jelentette lehetőségeket.

Davutoglu az iráni fővárosban rámutatott: országa kulcsfontosságú tranzitszerepet tölt majd be az iráni energiahordozók Európába szállításában is.