Most már az országgyűlési választásokat is befolyásolhatják a debreceni börtönből kiabáló rabok

Most már az országgyűlési választásokat is befolyásolhatják a debreceni börtönből kiabáló rabok

Szinte már hihetetlen (persze, ha nem itthon történne), hogy évek óta nem képesek megoldani a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-Végrehajtási Intézettel kapcsolatos problémákat az illetékes szervek. Három évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy debreceni önkormányzati képviselőként Herpergel Róbert megkereste Pintér Sándor belügyért, tegyen valamit annak érdekében, hogy a börtön mellett lévő társasház lakói ne szenvedjenek attól, hogy az elítéltek hol egymással, hol az utcán lévő rokonaikkal kiabálnak. A jobbikos politikus azonban csak ígéreteket kapott, igaz, Debrecen fideszes vezetése még idáig sem jutott. 

De a helyzet továbbra is tarthatatlan az itt élők számára. 

Herpergel Róbert 2021-ben a problémával újra megkereste a bv országos parancsnokságát, valamint a jobbikos országgyűlési képviselő Dudás Róbert írásban kérdezte a Belügyminisztériumot. Kiderült, hogy több fegyelmit is kiosztottak, és ígéretet tettek arra, hogy megoldódik a probléma. De a várt eredmény elmaradt. 

Herpergel a probléma megoldását a bv-vel történő szoros egyeztetésben látja, valamint egy esetleg hangfogó fal felhúzásában, ami megakadályozná, hogy a rabok obszcén szövegekkel zaklassák a társasház lakóit. Szerinte az illetékes szerveknél történő eljárást a fideszes országgyűlési és önkormányzati képviselőknek kötelességükből adódóan kellett volna megtenni, nem pedig "pózerkedni" mindenféle habkönnyű témában. 

Hogy még nagyobb legyen a tét, az ügyben megszólalt az összefogás térségben induló jelöltje is. A jobbikos Salamon Gergő úgy látja, a Fidesznek addig volt fontos a Varga utca, amíg az önkormányzati választások előtt Hetei József mindent megígért a lakóknak a börtön kapcsán, amennyiben azok a jó helyre szavaznak.

A lakók voksoltak és cserébe semmi nem történt, így számukra hamar kiderült, hogy a választott képviselőjükben csalódniuk kellett

- emlékeztetett Salamon Gergő. 

Az összefogás jelöltje szerint a börtön, illetve a börtön mellett élők problémája nem érte el Pósán László, Kósa Lajos és Tasó László ingerküszöbét sem, akiknek tudnia kellett a Varga utcaiak kálváriájáról. Ők inkább a munka könnyebbik oldalát választották - vélekedett.

"Az igazi problémákkal nem törődnek, de Debrecenben úgy nem kattanhat fényképezőgép, hogy ne ők állnának előtte. Így az ügyben történő parlamenti lobbitevékenységük a nulla alá esik"

- fogalmazott.

Salamon Gergő elmondta, hogy komolyan veszi azt az ígéretét, hogy választókerülete határtól függetlenül

minden debrecenit képvisel, akik segítségre szorulnak, ezért sem jelentett problémát neki, hogy felvállalja a börtönkiabálások ügyét is. 

Így valószínűleg kampánytéma lehet jövő tavasszal a debreceni börtönből kiabáló elítéltek ügye.