Demeter Márta szerint a kormány félrenézhetett, amikor az oroszok harci eszközöket szállíthattak át az országon

Demeter Márta szerint a kormány félrenézhetett, amikor az oroszok harci eszközöket szállíthattak át az országon

Demeter Márta LMP-s országgyűlési képviselő szerint 2019-ben ugyanaz a cég szállította a szerbeknek a katonai járműveket, ami a Magyar Honvédség felújított Mi-24 harci helikoptereit szállította ide Oroszországból, de a kormány “nem fogott gyanút”, hogy katonai eszközöket vihetnek át a magyar légtéren keresztül a szankciók megkerülésével.

Most újabb szállítmány érkezett Szerbiába. Vajon az is felettünk lett átutaztatva? – tette fel a kérdést az ellenzéki előválasztáson jobbikos támogatással induló LMP-s politikus azzal kapcsolatban, hogy Oroszország májusban katonai-műszaki segítségnyújtás keretében korszerűsített T-72MS harckocsikat és BRDM-2MS páncélozott felderítő és járőröző járműveket szállított le Szerbiának. A Rosszija 24 hírtelevízió szerint 30 tankot és 30 páncélozott járművet kapott Szerbia.

Demeter Márta azt mondta, a minisztérium tagadja, hogy az oroszok harci eszközöket vittek volna keresztül Magyarországon, de tény, hogy a kormány azt sem tartotta szükségesnek, hogy a magyar hatóságok ellenőrizzék a rakományokat.

A képviselő szerint majd csak a 2022-es kormányváltás után fog ténylegesen kiderülni, hogyan kerültek harci eszközök Szerbiába.