Jogerős: felére csökkentette Demeter Márta pénzbüntetését a Fővárosi Törvényszék

Jogerős: felére csökkentette Demeter Márta pénzbüntetését a Fővárosi Törvényszék

Ezzel ő lett az első olyan ellenzéki országgyűlési képviselő, akit egy parlamenti írásbeli kérdés miatt ítélt el a bíróság, immár jogerősen.

Felére csökkentette a másodfokon eljáró bíróság a Demeter Márta volt parlamenti képviselőre hivatali visszaélés bűntette miatt első fokon kiszabott pénzbüntetést. A Fővárosi Törvényszék szerdai döntésével jogerőre emelkedett, hogy a korábbi országgyűlési képviselő hivatali visszaélést követett el - írja az MTI.

A másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék annyiban változtatta meg a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) tavaly március 18-án kiszabott ítéletét, hogy

1,8 millió forintról 900 ezer forintra mérsékelte Demeter Márta büntetését.

A pénzbüntetés egy napi tételének összegét háromezer forintban állapították meg, nem fizetés esetén ez alapján kell azt 1-1 napi szabadságvesztésre átváltani. Egyebekben helyben hagyták az első fokú bíróság ítéletét.

A tárgyalás zárt ajtók mögött zajlott, kizárólag a döntés rendelkező részét hirdették ki nyilvánosan, ezt követően az indokolás is zártan hangzott el. A vádlott nem jelent meg az ítélethirdetésen, nem élt az utolsó szó jogával.

Ezzel egyébként Demeter Márta lett az első olyan ellenzéki országgyűlési képviselő, akit egy parlamenti írásbeli kérdés miatt ítélt el a bíróság, immár jogerősen.

2018. október 16-án Demeter Márta - aki akkor még az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s alelnöke volt - írásbeli kérdésekkel fordult a belügyminiszterhez és a honvédelmi miniszterhez arról, hogy a honvédség A319-es Airbusával miért utaztatták Ciprusról Magyarországra Orbán Viktor miniszterelnök lányát. Ezt minden érintett cáfolta, és kiderült, hogy egy Orbán vezetéknevű magyar katona és - engedéllyel - a családja utazott a gépen. A Fidesz Demeter Mártát feljelentette hivatali visszaélés és személyes adatokkal való visszaélés miatt.

A büntetőeljárásban a vádirat lényege szerint Demeter Márta 2018 szeptemberében országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette, azzal a megjegyzéssel, hogy a Magyar Honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította.

Az ügyészség annak idején azt közölte: amellett, hogy ez valótlan volt, Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, "közérdekből nem nyilvános" adatokat adott ki. "Demeter Márta országgyűlési képviselő e cselekménye hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas" - írták, hozzátéve: a büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.

Az Országgyűlés - Polt Péter legfőbb ügyész indítványa nyomán - 2019. július 12-én függesztette fel Demeter Márta képviselői mentelmi jogát.

Ismert, az elsőfokú ítélet kimondásakor Demeter Márta és jogi képviselője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. Zamecsnik Péter ezt azzal indokolta, hogy az ítélet téves jogértelmezésen, téves ténymegállapításon, és téves okszerű közvetkeztetésen alapul.