Megint nem mert a hitelkárosultak szemébe nézni a kormány

A Bankszövetség is távol maradt a devizahiteles kerekasztaltól. 

A tanácskozáson számos civil szervezet mellett részt vett az LMP képviseletében Hadházy Ákos is. A rendezvényre meghívást kaptak a parlamenti pártok, a kormány és a Bankszövetség is. Ők azonban Z. Kárpát Dániel szavai szerint

"nem mernek szembenézni a hitelkárosultakkal."

A kerekasztalon Vona Gábor leszögezte:

"Ennek a problémának a megoldása sokkal kevesebb áldozattal járt volna az ország számára, mint amekkora kárt okoz, hogy ennyi ember elhagyta az országot."

Z. Kárpát Dániel a tanácskozás utáni sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, a "kifosztó mechanizmus intézményes és szervezett volt", ezért a Jobbik szerint

a vádlottak padjára kell kerülnie a magyar lakosságot kifosztó rendszer minden résztvevőjének, a politikai szereplőktől a bankvezetőkig és a köztisztviselőkig.

A politikus elmondta: a Jobbik kitart amellett, hogy a felvételkori árfolyamon forintosítsák a hiteleket, illetve devizahitelek átváltásakor a Magyar Nemzeti Banknál felhalmozódott többlet terhére fizessenek kártérítést a károsultaknak. Mint mondta, "legkésőbb a jövő évi kormányváltás után" megoldják a devizahitelesek problémáját.

Polgár Zoltán, az egyik devizahiteles csoport képviselője, a kerekasztal résztvevője arra figyelmeztetett, hogy ma 900 ezer végrehajtás zajlik, ami 1,8 millió ember kilakoltatásával fenyeget. Szerinte ez "népirtás" és nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert a károsultak a kilakoltatás után nem tudnak hová menni.