Dinnyés József is III/III-as volt

Dinnyés József is III/III-as volt

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára Facebook-oldalán jelent meg a döbbenetes hír, hogy - más egykori művészek mellett - Dinnyés Józsefet is beszervezte a Kádár-rendszer III/III-as csoportfőnöksége.

A Levéltár a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság 1983. január 21-én kelt napi operatív információs jelentését idéz. A dokumentum alapján Dinnyés Zsolt (!) polbeat énekes elmondta egy ügynöknek, hogy már látta a Beszélő negyedik számát. Arról is beszélt, hogy megkap minden hasonló kiadványt, és a petíciók is eljutnak hozzá. Legutóbb Erdély mellett felszólaló dokumentum aláírására kapott felkérést Kocsis Zoltán zongoraművész köréből, amit Dinnyés nem volt nem hajlandó aláírni.

Az ÁBTL közölte: a jelentésben szereplő Dinnyés József (és nem Dinnyés Zsolt) 1976 és 1979 között „Deák” fedőnéven dolgozott a belső elhárításnak.

Az egykoron Bob Dinnyésnek is nevezett pol-beat énekes jelentéseiben ugyan csak általánosságok szerepeltek, egy kivétellel konkrét személyekről nem jelentett, de

Dinnyés tartótisztje szerint a jelentésinek tartalma mindenképpen operatív értékű információ amit felhasználás céljából megküldött a BM III/III-4-b. alosztály részére is.

Dinnyés „Deák” József konkréten egy személyről jelentett, amikor 1977 májusában budapesti festőkről, többek között a nemrég elhunyt Bak Imréről beszélt. Ezt a jelentést is bemutatta az ÁBTL, azzal a megjegyzéssel, hogy „nem igazán van benne kifogásolható információ, bár az állambiztonság számára hasznos lehetett”.

Ennek az 1970-1972 között létező egyébként egymáshoz csak lazán kapcsolódó művészcsoportnak volt tagja még Dinnyés szerint Csiky Tibor, Keserű Ilona, Hencze Tamás, Szentjóby Tamás, Fájó János és Bak Imre. Dinnyés József így fogalmazott jelentésében:

„Úgy ismerték őket, mint a műszaki egyetem 'R' klubjának törzstagjait. Közös alkotói tevékenységükben egy 1973-ban tartott, 'Új szerzemények' c. kiállítás, amelyet a Műcsarnokban rendeztek, okozott bizonyos 'törést', ami egyben a csoport fellazulását is eredményezte. Akinek ugyanis a művét megvették, az a többiek részéről a lenézését jelentette, mivel ezzel az 'elkötelezettségét' fizették meg. A későbbiek során Bak Imre részéről egy kényszerű 'Róbert bácsi' magatartás tapasztalható a többi személy irányában, ami a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy lehetővé teszi részükre különböző kiállítások rendezését. /A Népművelési Intézet munkatársaként ugyanis hozzá tartoznak a galériák/ Ezzel részint megőrzi a kapcsolatait velük, részint lehetőséget ad az általuk képviselt irányzatok propagálásához. Kapcsolatunk megítélése szerint Bak Imre nem elkötelezett művész, de érzelmileg kötődik az említett körhöz.”

Az 1948-ban született Dinnyés József 2021-ben hosszan tartó betegség után hunyt el. A zenészt 2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel, 2018-ban pedig a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntette ki az Orbán kormány.