Titkolja a Külügyminisztérium, hány ember zsebében lapul diplomata-útlevél

Titkolja a Külügyminisztérium, hány ember zsebében lapul diplomata-útlevél

Nem hajlandó válaszolni a Külgazdasági és Külügyminisztérium arra a kérdésre, hogy hány személy rendelkezik diplomata-útlevéllel Magyarországon. Azt sem árulják el, hogy Kóka Jánosnak, az SZDSZ egykori elnökének, a Gyurcsány-kormány gazdasági és közlekedési miniszterének megvan-e még a Szijjártó Pétertől 2014-ben kapott útlevele.

Ilyen okmányt egyébként előszeretettel állít ki a külügy különböző politikai és gazdasági szereplőknek, korábbi sajtóhírek szerint Habony Árpád miniszterelnöki tanácsadónak is van egy.

A kiállításhoz alanyi jogon, állami pozíciók alapján is hozzá lehet jutni, de ha erre nincs jogosultság, a megoldáshoz mindössze azt az érvet kell elfogadnia Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek, hogy „rendkívüli indokolt esetről” van szó.

Tehát igazából bárkinek kiállítják, aki arra érdemes a Fidesz körül.

Azt, hogy mennyire szabadon kezeli a kérdést a külügyi tárca, mi sem mutatja jobban, mint hogy Dzsudzsák Balázs labdarúgó lényegében indoklás nélkül kapott diplomata-útlevelet.

Ennek fényében már az sem annyira meglepő, hogy nagyságrendekkel több útlevél lehet forgalomban a szakmai szempontok szerint elvártaknál: a KKM a Népszavának még 2019-ben árulta el, hogy akkor éppen 7657 darab érvényes diplomata-útlevél volt használatban.