Dohánytermelőket ellenőriz a NAV

Dohánytermelőket ellenőriz a NAV

A pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. Milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak.

Nyár közepétől, a dohánybetakarítás megindulásával ismét fokozottan ellenőrzi a termelőket a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Az ország dohánytermelő területének több mint 80 százaléka Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyében található. A két vármegyében több száz termelőre koncentrál a NAV ebben az időszakban, de a folyamatos kontroll az ország egészére kiterjed.

A betakarítások idején kiemelt szerepet kap a dohánylevél feketepiacra juttatásának megakadályozása, a termelőket kockázatelemzések alapján, vagy szúrópróbaszerűen ellenőrzi a hatóság. A közúti szállítások kontrollja mellett az egyenruhások telephely-ellenőrzéseket is végeznek, a termőterületek monitorozására drónokat is bevetnek.

A NAV szerint alighogy megkezdődött a dohánylevelek betakarítása, a pénzügyőrök egyre-másra értek tetten magánszemélyeket, akik a termőföldeken jogosulatlanul szedték a dohányt. A növényi részeket padlásaikon és tárolóikban szárították, majd pedig feldolgozták.

Az "illegális gyűjtögetőknek" - a jövedéki eljárás és milliós nagyságrendű bírság megfizetése mellett - lopás miatt kirótt szankcióval is számolniuk kell - jelezték.

(MTI)

Címlapkép: Dohánytermelő bálázott termését rakják futószalagra Nyíregyházán 2021. január 28-án. Fotó: MTI/Balázs Attila