Vizsgálat: nem szokványos robbanóanyag lehetett a Zágrábban lezuhant drónon

Vizsgálat: nem szokványos robbanóanyag lehetett a Zágrábban lezuhant drónon

A Zágrábban egy hónappal ezelőtt lezuhant drón OFAB 100-120 típusú bombát szállított, de az nem tartalmazott katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagot - közölte a Zágráb megyei államügyészég szerdai sajtótájékoztatóján.

Ivana Bacic, a horvát szakértői és kutatóközpont bűnügyi igazságügyi szakértője az MTI tudósítása szerint elmondta: kétségtelen, hogy a robbanást egy robbanószerkezet és egy olyan robbanóanyag okozta, amely nem tartozik a katonai vagy polgári felhasználású robbanóanyagok közé. 

"Nagy energiájú, de nem szokványos anyagot használtak, amely a robbanás során teljesen lebomlott, így nem lehet azonosítani" 

- hangsúlyozta.

Az eredeti bombák legfeljebb 46 kilogramm TNT-t tartalmaznak, ezek felrobbanása után feketedés jellemző. Ilyen nyomokat nem észleltek - tette hozzá.

A vizsgálat azt is megállapította, hogy egy nagyon jól karbantartott drónról volt szó, amely meghibásodás miatt zuhant le. A repülőgép feketedoboza pedig megsemmisült.

A nyomozás arra nem adott magyarázatot, milyen céllal és kik indították el a szovjet gyártmányú, Tu-141-es típusú drónt.

Mint ahogy az ismeretes, a pilóta nélküli repülőgép még március 10-én egy kollégium közelében zuhant le, és csapódott a földbe a horvát fővárosban, ezzel a becsapódás helyén mintegy 5 méter átmérőjű kráter keletkezett. Személyi sérülés nem történt, de a környéken megsérült 96 gépkocsi, a károk összértékét így 600 ezer kunára becslik.

Még a magyar légtérben volt a bombát szállító drón, amikor az oroszok már átírták róla a Wikipédiát

Ukrajnában nemcsak egy véres és brutális, hanem egy kommunikációs háború is zajlik - és a szembenálló felek igyekeznek az online térben (is) mindent megtenni, minden eszközt kihasználni a másik ellen a győzelem érdekében. Jó példa erre a Horvátországban lezuhant szovjet típusú katonai drón esete.

A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint több NATO-tagország, így Magyarország légtere is érintett volt a drón repülésében, amely a horvát elnök szerint hazánk légterében mintegy 40 percen keresztül repülhetett. A szövetségesek szorosan együttműködnek a vizsgálatok során - hangoztatták a horvát hatóságok.