Az „átszervezések" a postahivatalok bezárását jelentheti a falvakban

Az „átszervezések" a postahivatalok bezárását jelentheti a falvakban

Mint ismert, a posta jelentős „átszervezésbe" kezdett azok után, hogy bejelentette: racionalizálni akarja költségeit. Ennek jele lehet, hogy már tavaly szóba került, hogy a Posta és a Takarékbank együtt „racionalizálná a működését", amelynek igen könnyen az lehet a vége, hogy többszáz kistelepülésen bezárhatnak a posták. 

A Takarékbank a Magyar Posta akkor egy közös közleménnyel vélte indokoltnak a „fejlesztést", azzal alátámasztva, hogy a jövőben közösen fejlesztenék szolgáltatásaikat a kistelepüléseken, mivel az összesen 3500 fiók jelentős része nem üzemeltethető nyereségesen. Az összevonás egyes szakértők szerint 800 posta bezárását jelentené, ezzel főként a kistelepüléseket nehéz helyzetbe hozva.

A legfrissebb hírek szerint további költségcsökkentést foganatosítana a posta azzal, hogy a postai dolgozók munkaóráját csökkentenék, illetve kötelező szabadságolást írnának elő a számukra. Utóbbi azzal járna, hogy a dolgozók idei szabadságuk 70 százalékát kötelesek lennének kivenni júniusig. Arról egyelőre nincs információ, hogy a munkaidőcsökkentés bércsökkenéssel is járna. Ráadásul a Magyar Posta az idei béremelést is elmulasztotta. 

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

A „racionalizálás" óriási problémákhoz vezethet

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője a hétfői sajtótájékoztatóján jelezte, hogy aláírásgyűjtést kezd annak érdekében, hogy a kistelepülések postái ne kerüljenek veszélybe.  Elmondta, hogy ennek a "racionalizálásnak" rengeteg kistelepülés lehet kárvallotja, amely 800 postahivatalt érintene. 

Kiemelte, hogy három lépésben kívánja felhívni a lakosság figyelmét a probléma súlyosságára.

  1. Aláírásgyűjtésbe kezd minden érintett településen, hogy a postahivatalokat ne zárják be. A lakosság nyomásgyakorlásával szeretné meggátolni a bezárásokat.
  2. Levelet ír minden érintett kistelepülés polgármesterének, hogy segítsék a munkáját, hogy a parlament elé tárhassa a települések véleményét.
  3. Határozati javaslatot nyújt be annak érdekében, hogy jogi lehetősége se lehessen a bezárásoknak. A jelenlegi törvények szerint 1000 fő alatti településeken nem kötelező fenntartania a postának hivatalt. Az új javaslat szerint ezt 500 főre vinné le.

„A postahivatal maradt a falvakban az utolsó olyan pénzintézet, ahol az ott lakó, zömében idős emberek tudják intézni a pénzügyeiket. Amikor évekkel ezelőtt bezárták a takarékszövetkezeteket, komoly kellemetlenségeket okozott az ott élők számára"

- emlékeztetett a jobboldali néppárt politikusa, hozzátéve: ez tipikus lépése annak, hogy cserbenhagyják a vidéken élő lakosságot.