Se eszköz, se orvos: halálraítélt az országos vastagbélrák-szűrés?

Újabb üres PR-fogás.

Kásler Miklós,emberierőforrás-miniszter ugyan múlt héten jelentette be az országos vastagbélszűrő-program indulását, ám a projekt nagyon hamar hamvába halhat,

a részletek ugyanis továbbra is tisztázatlanok, és egyelőre úgy tűnik, a kellő feltételek is hiányoznak.

Bene László, a Magyar Gasztroenterológiai Társaság jövőbeni elnöke a Népszavának elmondta:

aggódik amiatt, hogy az állami kapacitás nem lesz elegendő a műszeres vizsgálatokhoz.

A betegeknek így is három héttől akár három hónapig terjedő időt kell várniuk egy-egy kivizsgálásra, a szinte biztosan daganatos pácienseknél ez az idő sürgősséggel is két hét.

A cikk kiemeli, hogy most évente körülbelül 100 ezer kolonoszkópos, azaz vastagbéltükrözéses vizsgálatot végeznek az országban. Ám ha elindul a szűrés, akkor a teljes populáció székletvér szűrése után

várhatóan 400 ezer új pácienst kell műszerrel is megvizsgálni.

Ha ezt nem egyszerre kell elvégezni, akkor is óriási terhet ró majd az ezer gonddal küzdő magyar egészségügyre, ami sem a szakemberek munkaidejébe nem fér bele, sem elegendő eszköz nem áll rendelkezésre hozzá.

Bene László szerint egy betegre legalább 45-60 percet kell szánni, azaz egy műszak alatt, ha minden flottul megy, akkor sem lehet hat-nyolcnál többet megvizsgálni. A többlet szűréseket csak munkaidőn túl lehetne teljesíteni, csakhogy mostanra szinte valamennyi erre képzett szakembernek van magánrendelése is, így nem is biztos, hogy tudna a jelenleginél több vizsgálatot végezni az állami rendszerben.

Az Országos Tisztiorvosi Hivatal vezetője, Kovács Attila a múlt heti, a szűrés bejelentő sajtóeseményen, azt ígérte: legkésőbb szeptember második felétől az 50 év felettiek közül már bárki kaphat a szűrés első lépésre invitáló levelet, amivel háziorvosát kell majd fölkeresnie.

Ugyanakkor eddig a háziorvosoknak csak mintegy harmada - 1700 doktor - jelezte, hogy önként részt vesz a programban, kötelező jelleggel pedig csak jövő nyártól kell bekapcsolódniuk a procedúrába. Hogy addig kik végzik, vagy végzik-e egyáltalán a szűrést, arról semmit sem tudni.

A lap úgy tudja: havonta 25-65 ezer ember eshet át a szűrés első fázisán, a székletmintás vizsgálaton. Ennek eredményét a laboratóriumok megküldik a háziorvosoknak, és akinek a mintája pozitív lesz, azaz találnak nála vérzésre utaló nyomokat, azt kolonoszkópiára, vastagbéltükrözésre kell tovább küldeniük.  Erre a vizsgálatra a háziorvosnak kell időpontot egyeztetniük betegeik számára.

A további részletek ITT olvashatók.

Még mindig úgy néz ki a Kútvölgyi Kórház, mintha háborúban állna Magyarország

Az ígéretek szerint már kész kéne lennie a budai Semmelweis Orvostudományi Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömbje energetikai korszerűsítésének, de a mai napig úgy néz ki az épület, mintha szétlőtték volna. De tényleg úgy: A tétlenség másnak is feltűnt. A kórházzal kapcsolatban Sneider Tamás Jobbik-elnök nyújtott be írásbeli kérdést az Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetőjének, Palkovics Lászlónak.