Egy erdélyi kamuszervezetet támogat évek óta a magyar állam?

Vajon elnéztek egy idézőjelet, vagy egészen más áll a háttérben? 

Nem az évtizedes környezet- és természetvédelmi tevékenységéért közismert kolozsvári székhelyű Zöld Erdély Egyesület, hanem egy hasonló elnevezésű, eddig ismeretlen, lövétei szervezet kap jelentős támogatást a magyar kormánytól - írta közleményében Kovács Zoltán Csongor, a Zöld Erdély Egyesület vezetője.
 
Mint írták, meglepődve értesültek a sajtóból, miszerint „a Zöld Erdély egyesület a volt lövétei Római Katolikus Népfőiskolának otthont adó ingatlan újjáépítésére kap jelentősebb összeget” a magyar kormánytól. A bejelentést a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen rögtönzött sajtótájékoztatón Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke tette.
 
A Kovács Zoltán Csongor által vezetett Egyesület komoly eredményeket ért el a verespataki ciánbánya elleni kampányban, de részese az erdélyi fenyvesek kiirtása elleni civil küzdelemnek is.
 
A további félreértések és téves számonkérések elkerülése érdekében közleményben tájékoztatták szimpatizánsaikat, támogatóikat, valamint a tágabb közvéleményt, hogy az államtitkár kijelentése nem a kolozsvári Zöld Erdély Egyesületre vonatkozik.

Akkor mégis ki kapja a magyar államtól a pénzeket?

A magyar kormánytól ingatlan újjáépítésére jelentős összeget kapó szervezetet a Hargita megyei Lövétén, a 853. házszámon jegyezték be 2012-ben. Hivatalos megnevezésük Asociatia „Zöld Erdély Egyesület", adószámuk 29786519, tudta meg a román pénzügyminisztérium nyilvános adatbázisából az eredeti Zöld Erdély. 
 
A lövétei "változatról" ezidáig semmilyen más információval nem találkozhattunk, sem az erdélyi civil közéletben, sem a médiában. Nem tudjuk, kik állnak mögötte, mik a céljaik, milyen tevékenységeik, megvalósításaik, érdekeik vannak - olvasható a közleményben.
 
A Parlament hivatalos oldalán elérhető információk alapján az Alfahír kiszámolta, eddig 11.200.000 forint működési célú adományt kapott az Országgyűlés elnökétől, Kövér Lászlótól az Asociatia "Zöld Erdély Egyesület".
2012: 2.500.000 forint,
2013: 4.500.000 forint,
2014: 2.200.000 forint,
2015: 2.000.000 forint.
S mindez talán ki sem derült volna, ha Potápi Árpád János államtitkár nem dicsekszik el vele a köztévének. Valószínűleg, nem is tudva arról, hogy két Zöld Erdély Egyesület létezik, igaz csak papíron.
A Zöld Erdély Egyesület 2012-ben már az egyik legismertebb környezetvédelmi civil szervezet volt Romániában. Ezért nem tartom valószínűnek, hogy a lövétei szervezet alapítói véletlenül választották volna a „Zöld Erdély” nevet. Sokkal inkább szándékosságot vélek a dologban, és bár jogilag ez kivitelezhető volt egy idézőjel beiktatásával, erkölcsileg mindenképpen elítélendő. Adott helyzetben kimeríti a lopás és a mással takarózás fogalmát, főként, hogy semmit sem tudni erről a szervezetről, azon kívül, hogy támogatásokat kaptak. Felháborítónak tartom, hogy valakik a nevünk mögé bújva olyan kellemetlen helyzetbe hoznak, amikor sosem látott összegek felhasználását kérik tőlünk számon. Magyarázatot kérünk, és amennyiben ezeket a közcélú felajánlásokat tényleg a lövétei szervezetnek szánták, bízok benne, hogy céljaikat, tevékenységeiket és megvalósításaikat a közvélemény elé tárják, és a furcsa névválasztásra is lesz valamilyen magyarázat. Ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a közvélemény el tudja választani egymástól a két Zöld Erdélyt, és mindenki mehessen tovább a maga útján. Ugyanakkor azt is el tudom képzelni, hogy Kövér László úr és a magyar kormány valójában a mi tevékenységeinkre, eredményeinkre figyelt fel és a felajánlásokat nekünk szánták. Ez esetben a támogatásokat a Lövétén jegyzett ismeretlen, de azonos nevű szervezet segítségével valakik sikeresen eltérítették. Csak reménykedni tudok, hogy ez utóbbi történt és ezek a nemes felajánlások így végül elérkezhetnek hozzánk. Tekintettel, hogy a Zöld Erdély Egyesület évek óta súlyos forráshiánnyal küzd, jelentős segítséget jelenthetne ez nekünk az erdélyi környezetvédelem érdekében kifejtett munkánk fellendítésében.” – nyilatkozta a történtek kapcsán Kovács Zoltán Csongor, a kolozsvári Zöld Erdély Egyesület vezetője.
Ha dilettantizmus, ha nemtörődömség, ha egészen más bújik meg a háttérben, de ez mindenféleképpen minősíti az Orbán-kormány gúnyhatáron túli politikáját.

Frissítés:

A nol.hu információi szerint Lövétén, a 853. házszám alatt működik a Group Contact SRL is. A vállalat és az egyesület ugyanazt a mobilszámot adta meg a cégjegyzéknek, így valószínűleg a tulajdonosok/alapítók is ugyanazok.
 
A Group Contact két társtulajdonosa és közös adminisztrátora Márton József, illetve György Mónika. Ez a cég működtette az Erdélyi lak nevű ingatlanügynökséget, amelynek weboldala jelenleg halott. A Group Contact a román pénzügyminisztérium adatai szerint 2014 végére 207 881 lejes (14,5 millió forint) tartozást halmozott fel, miközben 71 458 lejes forgalma és 49 194 lejes profitja volta 2014-ben. A cég jelenleg csődeljárás alatt áll.
 
Természetesen, kérdéseinket eljuttattuk a Miniszterelnökséghez és az Országgyűlés sajtóirodájának is. A válaszukat közölni fogjuk.