Egy istennő ígérete 2015-ben

Mi érdekli jobban, hogy mi volt májusban, vagy mit rejt a május?

Haladunk tovább. Eddig ott tartottunk, hogy januárban elfelejtett megbukni az Orbán-rezsim, februárban belebonyolódtunk a busójárás - Valentin-nap vitájába, márciusban bedőlt a Quaestor, jött az április, mikor a tavaszhoz illően dagadtak a pénzügyi botrányok, Tapolcán meg méretes pofonba szaladt bele a Fidesz. Váratlan fordulatra ne számítsanak: májussal folytatjuk.

Emlékszik még, hogy milyen hírek uralták a májust? Ha nem, érdekli ez még decemberben? Bármi is legyen a válasza, ne hagyja abba az olvasást, mert mindkét opcióra felkészültünk ebben a cikkünkben. Ha Önt teljesen hidegen hagyják a májusi hírek, akkor sem lehet érdektelen, hogy milyen titkokat rejteget ez a tavaszi hónap. Ha pedig nosztalgiázni akar, cikkünk második felében lehetősége lesz arra, hogy visszarepüljön az időben tájékozódni a májusról.

Éljen Maia Maiestas!

A május már csak azért is említésre méltó, mert civilizációnk egyik legfontosabb és legmisztikusabb hónapja. Tudta, hogy ez a hónap egy istennőről kapta a nevét? Egész pontosan Maia görög istennő római alakjáról, Maia Maiestasról, aki ősi termékenységistennő volt a római mitológiában. Nem csoda, ha a május a történelem folyamán történésekben is elég termékeny volt. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy az Arvisurák, ami állítólag a hun–magyar törzsek sok ezer éves történelmét és világnézetét foglalja magába, az Ígéret havának nevezi a májust.

Bizonyára sokunkkal előfordult már, hogy elkaptuk a gogacu-bjó-t. Mi az? Hogy jön ez a májushoz? A gogacu-bjó jelentése: „májusi kór”. A Japánok „találták ki”, de az egész világon előfordulhat. A „májusi kór” kifejezést arra használják a japánok, ha egy új diák vagy dolgozó már a kezdőnapon fáradtan és kialvatlanul érkezik az iskolába vagy a munkahelyére. Ijesztő!

Május 1.

Ha május, akkor nem mehetünk el ennek a hónapnak az első napja mellett anélkül, hogy ne említenénk szót különös jelentőségéről. Egyetlen egy hónap első napjához sem fűződik annyi legenda, ünnep, hagyomány és történelmi esemény, mint május elsejéhez. A szerelmesek, a tavasz és a természet újjászületésének napja, szimbóluma és hagyományos kelléke a májusfa. Ehhez a naphoz kapcsolódik a munka ünnepe is, amelyet a rendszerváltásig, a szocializmus időszaka alatt kötelező volt kitörő örömmel fogadni és persze felvonulni, részt venni rajta. Hawaii-on ezen a napon ünneplik a lei napját, hagyományos vendégszeretetüket szimbolizálva egy virágfüzérrel. 2004. május 1-jén csatlakozott Magyarország az Európai Unióhoz.

Van azonban egy dátum, ami egészen biztosan, még 2015 decemberében is jobban megmozgatja a legtöbb ember fantáziáját, mint 2015 májusának porosodó hírei. 239 éve, 1776. május 1-jén alakult meg a világ egyik legtitokzatosabb társasága: az illuminátusok. E rend állítólagos célja, hogy megszerezze a világuralmat, és bár hivatalosan 1785-ben betiltották, sokan úgy vélik, hogy titokban a mai napig folytatják ördögi tevékenységüket. Itt kell megjegyeznünk, hogy jövőre lesz a rend 240 éves évfordulója. Érdemes lesz majd odafigyelni 2016. május 1-jére!

Azoknak, akiket érdekel, hogy mi történt májusban!

Most, hogy megkíséreltük feltárni a május titkait és jelentőségét, itt az ideje, hogy visszatérjünk hamarosan befejeződő évünkhöz. Vagyis inkább 2015 májusához. A tavasz utolsó hónapja felhőkkel, záporesővel (egyébként az egész hónap elég csapadékos volt), illetve ahogy szokás, sörrel és kolbásszal kezdődött. Május 2-án pedig rögtön egy brutális gyilkossággal folytatódott, amely aztán még hetekig szerepelt a címlapokon. A fővárosi Akácfa utcában meggyilkolt 19 éves Nancy Davis ügyének megoldásához egy valódi Sherlock Holmes kellett volna. A gyanú szerint egy kínai férfi követte el a gyilkosságot, de ahogy egy igazi krimihez illik, felbukkant a politikai szál is. Nancy állítólag prostituáltként kereste a kenyerét, a bulvárpletykák szerint pedig magas rangú politikusok is megfordultak nála, egy pedig különösen kedvelte, még egy név is kiszivárgott, de bizonyítékok nélkül ez csak egy igazolatlan állítás maradt.

Nemzetbiztonsági kérdés lett abból, hogy likvidálással, kivégzéssel fenyegette meg írásban az ukrán szélsőséges Karpatszka Szics nevű kárpátaljai soviniszta fegyveres szervezet a Jobbikot és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalmat. Szerintük ugyanis a magyar szervezetek Ukrajna területén működő aktivistái aláássák az ukrán állam tekintélyét.

Komoly veszteségeket is hozott magával ez a hónap: életének 51. évében, május 21-én a partiumi Székelyhídon tragikus hirtelenséggel elhunyt Lipusz Zsolt publicista, történelemtanár.

Az ország nagy része még nem gondolta volna, hogy hamarosan mekkora emberáradat zúdul az országra és Európára, pedig az előjelek már ott voltak az orrunk ellőt. Egyre több határsértőt tartóztattak föl a rendőrök Csongrád megye déli részén, és már az embercsempészek is javában tevékenykedtek.

Putyin orosz elnök már májusban az Iszlám Államnevű szélsőséges dzsihadista szervezet előretörésére figyelmeztetett, és a világpolitika „korrekciója” mellett érvelt.

Május végén hatalmas felhördülést váltott ki, hogy Szuromi Szabolcs, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem rektora az Ilan Mor, Izrael budapesti nagykövetével tartott közös sajtótájékoztatóján bejelentette: a pázmányos diploma megszerzéséhez szeptembertől kötelezően el kell végezni egy féléves tantárgyat A holokauszt és emlékezete címmel.

Ha esetleg híreket kedvelő olvasóink igényét nem sikerült májusi összefoglalónkkal maradéktalanul kielégíteni, az Alfahíren megtalálja minden korábbi hírünket a portál keresőjének a segítségével.