Egy százasért a gránátvető

Az illegális fegyverkereskedelem egyes becslések szerint az elmúlt hónapokban a százszorosára nőtt Kijevben.

Az elmúlt évtizedekben egész Ukrajnát szinte gúzsba kötötte a mindent átszövő korrupció. Ez természetesen a hadsereget is érintette. A fejlesztésre szánt pénzeket többségében lenyúlták, a meglévő fegyverzetet pedig hagyták lepusztulni, vagy némi kenőpénzért feketén eladták.

Mint ahogyan az várható is volt, ez a fajta hozzáállás mintsem változott a kelet-ukrajnai válság eszkalálódásával sem. Sőt, a fegyverekkel történő illegális kereskedelem azóta virágkorát éli, egyes becslések szerint a százszorosára nőtt. Pénzért bárkinek szinte bármi eladó: nagy tűzerejű automata fegyverek, gránátok, gránátvetők, de akár harci helikopterek, vagy kis hatómagasságú légvédelmi rakétarendszerek is.

Mindezekkel már az ukrán vezetés is tisztában van. Alekszandr Terescsuk, kijevi rendőrfőnök úgy nyilatkozott minap a Rusvesna hírportálnak, hogy Kijevet elárasztották az ATO ("terrorista ellenes műveletek") övezetből származó fegyverek.

„Kijevben ma nagyon sok fegyver van. Az utóbbi időben a fegyvercsere kereskedelem nem húszszorosára, hanem harmincszorosára nőtt, de az is lehet, hogy százszorosára. Például a rablótámadások esetében is szinte mindegyiknél lőfegyvert használnak” – mondta a rendőrfőnök. A bűnözők kezére nem csak maroklőfegyverek kerültek, hanem gépfegyverek, gránátok és gránátvetők is. A rendőrségnek nemrég sikerült lefoglalni egy nagyobb fegyverkészletet. A rendőrfőnök szerint szinte minden fegyver az ATO övezetből származik.

Több olyan eset is előfordult, amikor frontról származó fegyvert foglalt le a rendőrség. Március 24-én Voliny megyében egy Kalasnyikov géppisztolyt, több száz töltényt és 5 db F-1 gránátot találtak egy korábban elítélt bűnözőnél, aki most az egyik önkéntes zászlóaljban szolgált.

A magyar alvilág is könnyebben szerezhet be fegyvereket

Ne legyenek különösebb illúzióink. A Kijevben árult fegyvereket minden komolyabb nehézség nélkül becsempészhetik Magyarország területére is. Ha naponta átcsúszik sok ezer karton csempész cigi a határon, akkor bizonyára a fegyverekkel telepakolt ládákkal sem lesz sokkal több probléma.

Minderre amúgy már volt példa nem is olyan régen. A 90-es években a délszláv háború idején viszonylag könnyű volt kézifegyverekhez és különböző robbanóeszközökhöz hozzájutni. Nem véletlen, hogy akkoriban előszeretettel használtak jugoszláv kézigránátokat a leszámolásoknál. Továbbá az is bizonyítja mindezt, hogy 1998-ban az egyik legnagyobb port kavaró Fenyő-gyilkosságot is egy a Horvát hadseregben rendszeresített Agram-2000 típusú géppisztollyal követték el. 

A legmagasabb szinten is benne vannak

Néhány napja a Novoe Vremja arról számolt be, hogy az ukrán Nemzeti Gárda hivatalnokai eladták, majd kicsempészték két még állományban lévő helikoptert. A teljesen felfegyverzett MI-24R harci helikoptereket civil eszközöknek feltüntetve, hamis dokumentumokkal vitték ki illegálisan Ukrajnából.

A terroristák is megláthatják a lehetőséget

A közeljövőben komoly problémát jelenthet, ha az Iszlám Állammal szimpatizáló már az EU területén belül tartózkodó terrorista sejtek is elkezdenek Ukrajnából fegyvereket vásárolni. Az ukrán bűnbandáknak rendkívül sok eladó fegyverük van már most is, a terroristák pedig jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek. Bizonyára nem kell sok idő ahhoz, hogy a kereslet és a kínálat egymásra találjon, rosszabb esetben már egymásra is talált.

A Sztrela egy nagyobb csomagtartóban is elfér

Sajnos az is benne van a pakliban, hogy a terroristák viszonylag korszerű, kis hatótávolságú légvédelmi fegyverekhez jutnak. A különböző Sztrela és Igla típusú kis hatómagasságú légvédelmi rakétarendszerekből a kelet-ukrajnai harcok során már így is sok került illetéktelenek kezébe. De az sem kizárt, hogy az ukrán gazdasági válság miatt, a nehéz anyagi helyzetben lévő ukrán katonai tisztségviselők adnak majd el illegálisan ezekből az eszközökből. Ahol komplett harci helikopterek eladóak, ott bizonyára akad majd egy-két Sztrela vagy Igla is.


Az Igla sem túl nagy

Ha ilyen fegyverrendszerek a már Európában állomásozó terroristák kezébe kerülnek, akkor bármelyik le, vagy felszálló utasszállító gépet célba vehetnék.

Egy biztos, jelenleg is minden nehézség nélkül, szinte bárki bejuthat az Európai Unió területére. A legtöbb illegális bevándorló Olaszországon, Görögországon, és Magyarországon keresztül próbálkozik. Hozzánk elsősorban koszovóiak jönnek, az utóbbi pár hónapban egy kisebb népvándorlás indult meg Magyarországon át a mesésnek gondolt Nyugat felé. Kevesen tudják azonban, hogy a kicsiny Koszóvó lakó közül a legszerényebb becslések szerint is mintegy 300-an vettek már részt a szíriai és az iraki harcokban, természetesen az Iszlám Állam oldalán.

A jelenlegi helyzetet tehát nagyjából úgy summázhatjuk, hogy a terroristák már itt vannak, a kérdés csak az mikor és milyen fegyvereket szereznek magunknak Ukrajnából. Remek kilátások.