Egyedül neveli gyermekeit? - csak két pártot érdekel

Mert a szocikat és a kormányt egyáltalán nem. De azért van, akit igen.

Az MSZP, a Fidesz és a KDNP viszont nem tartotta fontosnak a részvételt, pedig a tanácskozás arra irányult volna, hogy a gyermeküket egyedül nevelő, így kiszolgáltatottabbnak számító szülők mind anyagi, mind jogi segítségben részesülhessenek.

Megkérdeztük Dúró Dórát, aki a Jobbik javaslatait vitte be az ötpárti helyett végül csupán kétpártira fogyatkozott egyeztetésre arról, hogy milyen témák voltak napirenden.

Közölte, hogy az LMP javaslatainak megfontolásán és leendő kiegészítésén túl a Jobbik részéről nagy hangsúlyt fektettek a prevencióra, azaz, hogy eleve minél kevesebb egyszülős család legyen – ezért a válások számának csökkentése érdekében javítanák a szociális- és egészségügyi rendszer hatékonyságát is.

Javasoltak továbbá egy „pótnagyi” rendszert, ami lényegében arról szólna, hogy azok a nyugdíjasok, akik szívesen segítenének a családokon, valamint erre fizikailag és szellemileg is alkalmasak, délutáni gyermekfelügyelettel legyenek becsatornázva a szociális rendszerbe.

Ebbe bevonnák a szociális munkásnak tanuló egyetemistákat is, akiknek a gyermekfelügyelet, a foglalkozások tartása szakmai gyakorlatnak is számítana.

„Az anyagiak vonatkozásában is szeretnénk segítséget nyújtani. A gyermektartásdíj behajthatóságát szeretnénk hatékonyabbá tenni úgy, hogy az állam meghitelezi addig a gyermeket ténylegesen nevelő szülőnek, ha a másik fél nem fizet. Ezt követően az állam feladata lenne, hogy behajtsa tőle a tartásdíjat.”

A gyermekek napközbeni ellátásról szólva Dúró Dóra kitért rá, hogy a nagy szegénységi kockázatnak kitett nagycsaládosok és egyszülős családoknak segítséget jelentene, ha a bölcsődei gondozási díjat is eltörölnék.

A jobbikos képviselő sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy rajtuk kívül sem a szocialisták, sem a kormánypártok nem jelentek meg az egyeztetésen.