Egyhangúlag bólintott rá a parlament Novák Katalin lemondására, a svédek is fellélegezhetnek

Egyhangúlag bólintott rá a parlament Novák Katalin lemondására, a svédek is fellélegezhetnek

Végre Svédország NATO-tagsága elől is elhárult minden akadály, 19 hónap után megszavazták. Frissítés: a papírforma is bejött, ahogy az várható volt, Sulyok Tamás lesz az új köztársasági elnök a következő 5 évben.

A tavaszi ülésszakot megnyitó miniszterelnök kora délután már jelezte, hogy sűrű nap elé néznek, ugyanis a svéd NATO-csatlakozásról és Novák Katalin utódjáról is ma dönt a parlament. Úgy vélte, a pedofilbotrányba gyűrűző kegyelmi kérvényt el kellett volna utasítani.

Később ülve maradt a Fidesz–KNDP frakciója az Alekszej Navalnijnak szóló egyperces néma tiszteletadáskor, amit a párbeszédes Tordai Bence kezdeményezett. Orbán Viktor viszontválaszában azt mondta Navalnijról, hogy soviniszta volt, és megköszönte a kormánypárti frakciók tagjainak, hogy nem álltak fel a tiszteletére. A kormányfő ezután azt fejtegette az ellenzéknek címzett viszontválaszaiban, hogy a "baloldal" hagyta meg a pozíciójában a bicskei gyermekotthon igazgatóját, V. Jánost, ezért ők felelősek a történtekért.

Egyhangúlag fogadták el Novák Katalin lemondását

A szünet után hétfő délután a napirendre is rátértek, és

az Országgyűlés egyhangúlag elfogadta Novák Katalin lemondó nyilatkozatát a köztársasági elnöki megbízatására vonatkozóan.

A következő elnök hivatalba lépéséig, átmenetileg Kövér László látja el az államfői teendőket, helyette pedig Lezsák Sándorra bízzák ideiglenesen a házelnök feladatköreit.

Papírforma: Sulyok Tamást választották meg

Kocsis Máté még csütörtökön jelentette be, hogy a Fidesz–KDNP parlamenti frakciói Orbán Viktor javaslatára az Alkotmánybíróság elnökét, Sulyok Tamást jelölik az államfői posztra. Ennek nyomán már megkezdték a jelenlévők a titkos szavazást.

A parlament kormánypárti többsége ma azt is megszavazta, hogy mostantól Sulyok Tamás tölti be a köztársasági elnöki tisztséget öt évig.

A szavazólapot felvevő 147 képviselőből 146-an szavaztak, és a leadott 139 érvényes szavazatból 134 igen, 5 nem és tartózkodás nélkül szavazták meg az Ab elnökét államfőnek.

Az alkotmánybíró Sulyokkal szemben ellenjelöltet csupán a Mi Hazánk frakciója állított, Csath Magdolna személyében. A közgazdász jelölését azonban érvénytelennek nyilvánították a szükséges 40 képviselői aláírás híján.

Időközben Kocsis jóvoltából az is kiderült, hogy Trócsányi Lászlót jelöli a Fidesz az Alkotmánybíróság megüresedő helyére.

Ratifikálva a svéd NATO-tagság

Svédország is végre fellélegezhet, mivel

a svédek NATO-csatlakozását lehetővé tevő ratifikációra is rábólintott a fideszes alkotmányozó többség, több mint másfél év pihentetés után.

Beszédes ugyanakkor, hogy a kormánypárti képviselők nem, csak az ellenzéki frakciók tagjai tapsoltak a döntés meghozatalát ünnepelve. A 19 hónapos fideszes időhúzás olyannyira elnyúlt, hogy Törökország után csak Magyarország maradt az egyedüli tagállam, amely támogatja a skandináv ország felvételét a katonai szövetségbe, utolsóként.

Élő közvetítésünk első része a mai plenáris ülésről; valamint a második felvonás is megnézhető.

(Címlapkép, fotó: Az Országgyűlés 2024. február 26-án - Béli Balázs/Alfahír)