Sűrű nap: rövidesen dönt a parlament a svéd NATO-csatlakozásról és Novák utódjáról is

Sűrű nap: rövidesen dönt a parlament a svéd NATO-csatlakozásról és Novák utódjáról is

Orbán Viktor az Országgyűlésben hétfőn azt mondta, a kegyelmi kérvényt el kellett volna utasítani. A kormánypárti többség bizonyára ma szavazza meg, hogy Sulyok Tamás legyen az új államfő.

Az Országgyűlés hétfői ülésén hamarosan elfogadja Novák Katalin államfői lemondását, egyúttal várhatóan minden további nélkül megszavazzák utódját, Sulyok Tamás alkotmánybírót köztársasági elnöknek.

Orbán Viktor ma a parlament tavaszi ülésszakának első ülésnapján elmondott napirend előtti felszólalásában megállapította:

ma sűrű nap elé néznek.

Majd hosszan értekezett a pedofilbotrányról és a gyermekvédelem kérdésköréről. Orbán a kegyelmi kérvényről úgy fogalmazott, hogy azt el kellett volna utasítani.

A távozó elnök asszony munkáját tisztelettel megköszönöm. Lemondásának oka olyan kegyelmi döntés volt, amelyben csak egyféleképpen lehetett volna dönteni: el kellett volna utasítani. Nem ez történt, ezért a lemondás helyes volt. Magyarországon a gyermekvédelem ügyében zéró tolerancia uralkodik, a gyerek abszolút, teljes körű védelmet élvez, az elkövetőt meg kell büntetni, a büntetést pedig le kell tölteni, nincs kibúvó, nincs kedvezmény, nincs feltételes szabadság, nincs kegyelem

– fogalmazott a miniszterelnök.

A kormányfő a kegyelmi ügyön túl még megoldandó feladatnak nevezte, hogy pedofil ügyekben elítélt bűnöző ne legyen feltételesen szabadlábra helyezhető semmilyen indokkal, Magyarországon ez a kapu most nincs bezárva, ezért arra kéri a képviselőket, hogy kezdjenek hozzá.

Arról is beszélt, hogy vizsgálatot rendelt el, amely minden gyermekvédelmi intézmény vezetőjére vonatkozik.

„Átvilágítunk mindenkit, mert az alkalmassági feltételeknek mindenre, az életvitelre, a szexuális devianciára és a pszichológiai megfelelésre is ki kell terjednie"

– ígérte.

Orbán Viktor ezután méltatta az Alkotmánybíróság (Ab) elnökét, Sulyok Tamást személyi és szakmai szempontból.

A kormányfő kijelentette, ma Svédország NATO-csatlakozásáról is dönt a Ház. Orbán utalt az Ulf Kristerssonnal lebonyolított budapesti találkozóra is, mely során több megállapodást is tető alá hoztak, például új Gripenek vásárlásáról. Ezután az orosz-ukrán háború kétéves évfordulójáról és az ezzel járó veszélyhelyzetről is szólt.

A kormányfő nem sokkal később azt ecsetelte az ellenzéknek címzett viszontválaszaiban, hogy a "baloldal" hagyta meg a pozíciójában a bicskei gyermekotthon igazgatóját, V. Jánost, ezért ők felelősek a történtekért.

Élő közvetítésünk itt érhető el az idei első rendes parlamenti ülésről.

(Címlapkép, fotó: Orbán Viktor napirend előtti felszólalását tartja az Országgyűlésben - Béli Balázs/Alfahír)