Egymagában többet költ a Fidesz és köre Facebook-hirdetésekre, mint a legtöbb EU-s ország

Egymagában többet költ a Fidesz és köre Facebook-hirdetésekre, mint a legtöbb EU-s ország

A Megafon és a Fidesz több pénzért hirdet, mint sok országban az összes politikai hirdető együttvéve. Ha egy kormánynak ennyi pénzért kell azt hazudoznia, hogy mindent jól csinálnak, az ellenzékben pedig mindenki rossz, akkor az a rezsim valamit csúnyán elrontott.

Abszolút számokat tekintve a magyarországi facebookos kiadásokat csak a nyolcszor népesebb Németország költései előzik meg – írja májusi elemzésében a Lakmusz.

Úgy önti a Fidesz és propagandahálózata a pénzt Facebook hirdetésekbe, mintha nem lenne holnap

Más EU-s országokban is európai parlamenti választások lesznek. Abban sem egyedülálló Magyarország, hogy az önkormányzati választások is június 9-én lesznek. A kormányzati költekezések miatt hazánk mégis sokkal többet költ Facebook hirdetésekre, mint más országok.

A 10 legtöbb pénzért hirdető magyar Facebook-oldal listáját a Megafon és a Fidesz uralja. A hirdetéstár adatai szerint Magyarországon április 14. és május 13. között 1,96 millió eurót – azaz közel 770 millió forintot – költöttek el politikai hirdetésekre a hirdetők a Meta platformjain.

Ez kiemelkedően magas összeg európai összehasonlításban. Csak a Magyarországnál több mint nyolcszor nagyobb lakosságszámmal rendelkező németországi költések haladták meg a magyar kiadásokat. De még ott is csak egy hajszálnyival.

A Fidesz egymaga több pénzért hirdetett, mint 16 uniós tagállamban az összes politikai hirdető együttvéve

A Megafon kiadásai pedig további két ország összesített költéseit múlták felül. A Fidesz a párt központi oldalát, valamint Szentkirályi Alexandra és Orbán Viktor oldalának tartalmait hirdette a legmagasabb összegből a vizsgált időszakban. A Megafon hat influenszere került fel a toplistára: Ibolya Csenge, Bohár Dániel, Szarvas Szilveszter, Apáti Bence, Krondy Tamás és Deák Dániel. E két hirdető mellett még a közmédia oldala, a hirado.hu fért be a legtöbb pénzzel megtolt oldalak közé – írja a Lakmusz.

A legtöbb pénzt elhirdető szereplők között tehát csak fideszes propaganda van.

(Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Tranzit politikai fesztiválon Tihanyban 2023. augusztus 25-én. A kormányfő mellett Bohár Dániel házigazda (b). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)