Egymilliárd forintos vagyonvesztés Fóton

A korábbi fideszes vezetés által a Hungária Értékpapírba tett pénzt túlnyomórészt vállalati kötvényekbe fektették; a Jobbik feljelentést tett.

Hegedűs Lorántné országgyűlési képviselő sajtótájékoztatóján azt mondta, egyre több olyan esetről hallani, amikor önkormányzatok lettek károsultjai „egyes brókercégek stiklijeinek”, s vesztettek el így százmilliókat vagy akár milliárdokat. Szerinte az ilyen esetek jó részében jóhiszemű önkormányzati döntésekről van szó, csakhogy a brókercégek visszaéltek a települések vezetői által adott megbízással, és „elkockázták a pénzüket”.

Jól jártak a döntéshozók is?

A jobbikos képviselő ugyanakkor azt mondta, van olyan eset is, amikor „kifejezetten rosszhiszemű döntés, felelőtlen önkormányzati gazdálkodás” áll a háttérben. Ezekben az esetekben városvezetők felhatalmazás nélkül, megmagyarázhatatlan okokból, „törvényeket lábbal tiporva” adtak megbízást brókercégeknek, hogy a rájuk bízott közvagyont, azaz – a jól ismertté vált szófordulatot használva –

„a keményen dolgozó és korán kelő kisemberek pénzét keményen hazudó, korrupt politikusok elkockázzák”.

Ahogy egy bróker is jelentős részesedést kap az általa eladott kötvényekből, az is feltételezhető szerinte, hogy azok a politikusok, akik felelőtlen döntéseket hoztak, szintén „valamilyen módon jól jártak” e döntéseik nyomán.

Ilyen eset – mondta Hegedűs Lorántné – Fóté is, ahol 1 milliárd forintos vagyonvesztésről van szó. Mint rámutatott, az államháztartási törvény és más jogszabályok szerint kizárólag államkötvényt vásárolhatnak az önkormányzatok, de itt nem ez történt.

Megkerülve a testületet

A fóti esetet ismertető Merkwart Krisztián jobbikos önkormányzati képviselő közölte,

a városnak több mint egymilliárd forintja „ragadt bent” a Hungária Értékpapír Zrt.-nél.

Ezt a pénzt – szemben a jogszabályokkal – túlnyomórészben vállalati kötvényekbe fektették be. A képviselő azt mondta, 2013-ban, majd 2014-ben is fél-félmilliárd forint befektetésről döntöttek úgy, hogy

előbbi esetben a képviselő-testület bizottsága csak egy egyoldalas árajánlatot láthatott, 2014-ben a bizottság elé sem került az ügy.

Merkwart Kirsztián hangsúlyozta, a szerződés nem kötötte ki – amit jogszabály amúgy kötelezővé tesz –, hogy a befektetés kizárólag tőkevédett, állam által kibocsátott kötvényben lehessen, azaz bizonyos arányban lehetővé tette vállalati kötvények vásárlását.

A volt fideszes polgármester nem beszél

A jobbikos politikus jelezte, miután felfüggesztették a Hungária Értékpapír tevékenységét, a képviselő-testület vizsgálóbizottságot alakított, amelynek munkájában a szocialistákon kívül valamennyi párt képviselője részt vesz. Az elmúlt hetekben szerinte az bizonyosodott be, hogy a bizottságnak nincs érdemi lehetősége vizsgálódni, mivel semmilyen jogszabály nem kötelezi a megjelenésre az általa behívottakat, így

a korábbi fideszes polgármestert sem tudták meghallgatni.

Merkwart hozzátette, a bizottság vezetője, Vargha Nóra (MLP–Együtt) rendszeresen zárt ülést rendel el, így „fedezve” a kormánypárti városvezetést és megakadályozva, hogy „kiderüljön az igazság”. Szerinte a vizsgálódás egyetlen eredménye így az, hogy a bizottság rendelkezésére bocsátották az ügy dokumentációját. Ezt a nemzeti párt jogászai átvizsgálták, s mivel

súlyos, közvagyon sérelmére elkövetett bűncselekmény gyanúja merült fel, a Jobbik büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen.

Hegedűs Lorántné megjegyezte, azon csodálkozik, hogy a korábbi polgármester „még szabadlábon van”. Szerinte Magyarországon nincsenek az efféle döntéseknek, ilyen súlyos hibáknak „azonnali, egyértelmű következményei”.